Charaden är ännu inte genomskådad

Veckan började med nyheten att allt fler överklagar Försäkringskassans beslut. Förvaltningsdomstolarna har redan fått in över 9 000 ärenden i år, nästan lika många som under hela förra året.

Kanske ett utslag av ett plötsligt medborgerligt uppvaknande, spekulerade den tillförordnade försäkringsdirektören Barbro Jonsson i Rapport.

– Säkert är det flera olika faktorer som spelar in. En skulle kunna vara att medborgarna i större utsträckning tar tillvara sin rätt att pröva myndighetsbeslut. Det ser vi som positivt.

Det låter något det, men är naturligtvis struntprat. De allt fler överklagandena av Försäkringskassans beslut speglar de senaste årens allt hårdare behandling av människor som är sjuka. När sjukersättningen dras in eller den sjuka får veta att ”dagarna” är slut protesterar de.

Svårare behöver det inte vara.

Kanske kan de allt större högarna på förvaltningsrätterna också ses som ett mått på det politiska hyckleriet?

Det kan ju vara svårt för en person som vet att hon är sjuk, och som har flera läkares ord på att hon är sjuk, att förstå att hon enligt reglerna för sjukförsäkringen borde gå till jobbet. Och det blir inte lättare när den ansvariga ministern, Cristina Husmark Pehrsson, frimodigt beskriver den indragna sjukersättningen som en ny ”möjlighet”.

Någon kanske till och med tror att sjukförsäkringen blivit bättre.

Det skulle vara fullt begripligt. Och det blir också fullt begripligt om den personen tror att det måste vara ett misstag när ersättningen dras in trots att sjukdomen finns kvar.

Men det är inget misstag, bara politisk retorik. Som när ”jobbpolitik” betyder att jäklas med den som är arbetslös. Klagomålen visar att många ännu inte genomskådat charaden.

I veckan läckte tiotusentals sidor hemligt material ut från den amerikanska armén via internetsajten Wikileaks. Carl Bildt avfärdade allt som en bagatell.

– Sådana uppgifter finns det ju mängder av, sa Bildt.

Han har det där som engelsmännen brukar kalla ”stiff upper lip”, vår utrikesminister.

Fullt så oskyldigt är det kanske ändå inte rapporterna om fler döda civila, misstänksamheten allierade emellan eller tyngden i motståndet bland afghanerna. Men visst, motståndare till kriget har länge sagt att oskyldiga drabbas och att militärerna mest verkar bidra till instabilitet.

Bildts problem är att han avfärdar sådant också.

I går kväll arrangerade Värmlands idrottshistoriska sällskap en fotbollskväll i Ransäter. Det handlade om det största värmländska fotbollslaget sedan kriget, Degerfors silverlag från 1963 med bland andra Tord Grip och Lasse Heineman.

Den prestationen kommer inte att upprepas av årets upplaga. Men trots veckans nesliga förlust är lagets insats storartad.

Följ ämnen i artikeln