Annie Lööf tar över borgerlig ledartröja

När andra lämnar scenen faller ansvaret för den borgerliga förnyelsen på Annie Lööf

Svensk borgerlighet står inför dramatiska förändringar, och de kommer att ledas av Annie Lööf.

Medan det politiska strålkastarljuset riktas mot Stefan Löfvens ansträngningar att bilda en regering står borgerligheten inför nästan lika stora utmaningar.

Utan regeringsmakt kommer fyrpartialliansen att falla samman, och Sverigedemokraternas framgångar rycker undan förutsättningarna för den blockpolitik som varit samarbetets fundament. Som om inte det vore nog kliver de personer som symboliserat alliansbygget av scenen.

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt har redan annonserat sina avgångar och Jan Björklund förväntas snart följa. Vad som händer med Göran Hägglund återstår att se, men han är knappast mannen att leda en borgerlig rekonstruktion.

Återstår då Annie Lööf.

Framstod som en nitlott

För ett drygt år sedan hade det inneburit riktigt dystra utsikter. Då framstod Lööf som en nitlott, både för sitt parti och för regeringen. Näringspolitiska ambitioner var nästan lika frånvarande som under Maud Olofssons tid, Centerpartiet höll på att slitas sönder av det famösa idéprogrammet som Lööfs kamrater från ungdomsförbundet lanserat och korvmötet i Maramö kändes som ett desperat spektakel.

En dyster tid.

Sedan dess har Lööf inte bara omorienterat sin politiska profil mot klassiska centerfrågor som landsbygd och - lite halvhjärtat - miljöengagemang. Hon har dessutom visat att hon kan ta plats, också i sällskap av politiska veteraner som Reinfeldt och Björklund.

Brinner av iver

Nu vilar ansvaret för borgerligheten på Annie Lööf, och hon ser ut att brinna av iver att axla det.

Kanske inte någon svensk Margaret Thatcher, men en allt igenom borgerlig politiker att ta på allvar.

Det skulle faktiskt kunna betyda en totalt annorlunda stil än den som präglat svensk höger de senaste tio åren. Medan Reinfeldt gjort allt för att släta ut politiska konturer är Annie Lööf alltid på jakt efter konflikter. Medan Borg genomfört ett systemskifte han inte vill tala om tycks Lööf älska att prata ideologi och värderingar.

Det är bra. De senaste tio åren har den svenska politiska debatten präglats av dimridåer. Trots att samhällskursen lagts om i grunden har alldels för många haft svårt att se skillnaden mellan alternativen.

Annie Lööf skulle kunna ändra på det, och det vore faktiskt ingen dålig insats.

Följ ämnen i artikeln