Efter flyktingkrisen kommer utmaningen

Situationen kräver att hela samhället mobiliserar sina krafter

Frivilliga tar emot flyktingar på Malmö central.

Redan i torsdags proklamerade inrikesminister Anders Ygeman ett slags kristillstånd i Sverige. De senaste veckorna har varit omskakande. I skuggan av den stora europeiska flyktingvågen är siffrorna över antalet asylsökande i Sverige rekordhöga.

– Ett allvarligt läge, sa Ygeman och gav Myndigheten för skydd och beredskap i uppdrag att samordna hela samhällets insatser för att få mottagandet att fungera. Det handlar om att mobilisera alla statens och kommunernas krafter.

I lördags förstärkte migrationsminister Morgan Johansson budskapet. Enligt ministern befinner sig Sverige i den svåraste flyktingsituationen i modern tid.

Ygeman och Johansson överdriver inte. Det är ett allvarligt läge.

I september sökte över 24 000 människor skydd i vårt land. Bara i onsdags var de nästan 1 300 stycken. Det är den högsta siffran för en enskild dag sedan andra världskriget.

Tusentals människor

Det betyder tusentals människor som behöver mat och tak över huvudet, tusentals barn som behöver skolgång och tusentals ansökningar som ska behandlas. Det betyder hundratusentals sidor av ansökningar och dokument som ska behandlas, massor av intervjuer, tolkar och protokoll.

På kort sikt kommer det  att kräva hela samhällets engagemang. Olika statliga myndigheter undersöker just nu sitt fastighetsbestånd för att hitta möjliga asylboenden, kommunerna planerar för nyanlända barn i skolorna och Migrationsverket går igenom anbud från privata värdar som tidigare förkastats.

Den här veckan kan det till och med bli aktuellt att börja använda tillfälliga evakueringsplatser, till exempel gymnastiksalar.

Och sedan kommer som sagt hela jobbet med att ge varje enskild person en rättssäker prövning av alla asylansökningar.

Det kommer att fungera

Det är ett allvarligt läge, men det kommer att fungera. Vi befinner oss trots allt i Sverige.

Men det är mycket möjligt att de verkligt svåra utmaningarna återstår. De kan visa sig att det verkliga testen inte blir att hitta en väg för flyktingarna in på olika asylboenden, utan tvärt om att finna den rätta vägen ut i samhället. Till en egen lägenhet för familjen, till det svenska språket och till ett jobb och en egen försörjning.

Det ställer krav på bostadsbyggandet, på arbetsmarknaden och kommunerna. Och på civilsamhället. Speciellt om vi vill bevara det som varit det moderna Sveriges adelsmärken, den relativa jämlikheten, tryggheten, anständiga bostäder och en arbetsmarknad med rimliga villkor för alla.

Visst, dagens flyktingsituation innebär ett akut och allvarligt läge som kräver att hela samhället mobiliserar sina krafter.

Men en ännu större mobilisering kommer att krävas för att de människor som nu kommer till vårt land - på flykt undan krig och fasor vi inte ens kan föreställa oss - ska komma in i vårt samhälle.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.