De bryr sig mer om Ipred än en kunglig förlovning

Tro inte att det är över nu. Även om riksdagens Ipred-beslut togs i skuggan av förlovningen finns motståndet kvar. Det räcker med att läsa Aftonbladet på nätet i går.

Artikeln om Ipred har tre gånger så många kommentarer som samtliga artiklar om kronprinsessans förlovning. Men det motståndet avskräckte inte riksdagsmajoriteten. Socialdemokraterna röstade med alliansregeringen för lagen som ger nöjesbranschen rätt att spåra upp fildelare.

Från och med första april kan branschen gå till domstol för att få ut namn och adress till fildelaren. Sedan kan de skicka sina kravbrev. Förloraren får betala skadestånd och rättegångskostnader.

Det räcker med att vara misstänkt för att få sin integritet kränkt.

EMI kommer att få större befogenheter än polisen. Bolaget får tillgång till den misstänktes datafiler, även de som avslöjar vilken religion han söker eller vilken sexualitet han väljer.

Under gårdagens debatt satt den svenska kultureliten på åhörarplats. Det är klart att Horace Engdahl och Ernst Brunner ska ha betalt för sina verk. Men det är inte de eller deras förlag som ska göra husrannsakan i privata datafiler.

Det är poliser med tystnadsplikt som ska göra det jobbet.

Det är några veckor kvar innan Ipred-lagen träder i kraft. Jag gissar att försäljningen av anonymiseringstjänster kommer att öka. Tekniken ligger alltid före politiken. Den unga generationen springer fortast helt enkelt.

I valrörelsen 2006 lovade partierna att ”inte jaga en hel generation”. Löftena är glömda, det har gått två år och jakten är i full gång.

Ipred-lagen är bara början.

I veckan går remisstiden för den omarbetade FRA-lagen ut. Kommer ni ihåg den riksdagsdebatten, när centerpartisten Fredrick Federley grät i kammaren? Sedan röstade han igenom förslaget som innebär att Försvarets radioanstalt kan granska all vår elektroniska trafik som går över landets gränser.

Inte långt från riksdagshuset pågår en annan granskning av datatrafik. I Stockholms tingsrätt står männen bakom Pirate Bay åtalade för att ha underlättat fildelning.

Om några veckor ska Europaparlamentet rösta om den så kallade Medina-rapporten, om upphovsrätt på nätet. Också den handlar om att fånga fildelare med alla medel.

I sammanhanget kanske vi inte ska glömma Polismetodutredningen om polisens rätt att samla information...

Samhället springer efter och försöker komma i kapp utvecklingen. Men de yngre springer fortare. Frågan är vad de unga kommer att rösta på nästa gång?

De som bryr sig mer om Ipred än om en gammeldags förlovning.

Följ ämnen i artikeln