Ingen ska vara rädd på jobbet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I genomsnitt rånas minst två butiker om dagen i Sverige. Förra året rånades 720 bussförare. Över hälften av dem som arbetar i Stockholms tunnelbana säger att de hotats på jobbet.

– Det är inte acceptabelt att någon ska vara rädd när man går till sin arbetsplats, förklarade Handels ordförande Ninel Jansson och fick stressade pendlare att stanna upp mitt i lunchrusningen på Gullmarsplans tunnelbanestation.

Tillsammans med Kommunals ordförande Ylva Thörn och SEKO:s Sven-Olof Arbestål presenterade hon förbundens krav på ett stopp för våldet på arbetet. Ett växande arbetsmiljöproblem som dock inte alltid uppfattas som ett sådant.

Samtidigt som rånen mot banker och postkontor blir något färre stiger antalet butiksrån och rån mot kollektivtrafiken. Det är inte så svårt att förstå.

Banker och postkontor, där de fortfarande finns kvar, kan byggas säkrare. Larm, avgränsningar och övervakningskamror gör det svårt för rånaren.

I butikerna är det tvärtom. Här finns oskyddade kontanter. Dessutom har öppettiderna blivit längre och ensamarbetet vanligare. Det betyder butiker som ofta är tomma på kunder och med en ensam anställd. Ett idealiskt mål för en rånare.

Just nu tar dessutom butikerna på sig nya uppgifter som gör att det kommer att finnas ännu mer kontanter. ICA-butikerna startar banker, posten ersätter sina kontor med service i affärerna.

– Vi kan inte acceptera att man sänker säkerhetskraven. Nu får vi den här verksamheten utan att det följer med några krav, sa Ninel Jansson.

De fackliga organisationerna ställer tre gemensamma krav. De vill ha bort så mycket av kontanterna som möjligt från kassorna, och säkra system där det inte går att komma åt pengarna. Dessutom ska ensamarbete på kvällarna förbjudas, larmsystemen förbättras och säkerhetsutbildningen förbättras.

Rimliga krav kan det tyckas, men inte okontroversiella. Kontanter är fortfarande ett praktiskt betalningssystem. Dessutom kostar säkra system pengar som till sist måste betalas av kunderna.

På samma sätt innebär kravet på ett förbud mot ensamarbete på kvällarna att många affärer skulle få svårt med lönsamheten. Det betyder färre öppna butiker och sämre service. Fler vakter i tunnelbanan kostar pengar, liksom utbildning och larmsystem.

Pengar och bekvämlighet alltså. Å andra sidan ser jag bilderna av några av dem som misshandlats. Tusentals anställda har utsätts för skräcken att bli hotade, bara förra året.

Det är inte så svårt att hålla med Ninel Jansson. Det är inte acceptabelt.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln