När blir en Persbrandt Sveriges statsminister?

Önskan om en annan sorts svensk politiker

Mikael Persbrandt som den svenska toppdiplomaten Dag Hammarskjöld i julens storfilm på biograferna.

Julhelgens stora svenska biopremiär är ”Hammarskjöld”. Mikael Persbrandt är redan Guldbaggenominerad för sin roll som toppdiplomaten Dag Hammarskjöld, den enda svensk som suttit som generalsekreterare för Förenta Nationerna.

Hammarsköld omkom tragiskt 1961 när det plan han färdades i störtade i djungeln i Ndola, nuvarande Zambia. FN:s utredning av flygkraschen konstaterade att ingen orsak kunde fastslås men inte heller uteslutas. Flera uppgifter har senare pekat mot att det istället handlat om ett beställningsmord på svensken.

Teorin utvecklas av den danska regissören Per Fly i den bioaktuella filmen.

Dag Hammarsköld hade utmanat världens mäktigaste länder genom sin uttalade ambition att förpassa kolonialismen till historiens skräphög. Svensken hade drivit frågan så hårt på egen hand i FN:s generalförsamling att han till slut känt sig tvungen att själv försöka lösa konflikten i Katanga, som stod under belgiskt herravälde.

När nyheten om den 56-årige Dag Hammarskjölds död nådde Sverige den 18 september 1961 stannade landet upp

Det mineralrika Katanga befann sig vid tillfället för flygolyckan i inbördeskrig. Den belgiska kolonialmakten kämpade för att behålla kontroll och inflytande i provinsen. Hammarskjölds FN stöttade istället landets strävan efter självständighet.

När nyheten om den 56-åriga Dag Hammarskjölds död nådde Sverige den 18 september stannade landet upp. Hammarskjöld var Sveriges store man i världen. Dessutom hade ytterligare sju av de omkomna ombord på planet varit svenskar, däribland besättningen.

Hammarskjöld fick en tv-sänd statsbegravning i Uppsala domkyrka. Senare samma år tilldelades han postumt Nobels fredspris för sina ”samlade insatser för freden” och för sitt arbete att förstärka FN:s institutioner.

Han levde med sin butler, en livvakt och en tam liten silkesapa som hette Greenback

Dag Hammarskjölds öde är häpnadsväckande. I filmen fångar Mikael Persbrandt en komplex man, full av självförtroende och pondus. Men privat var han väldigt ensam, nästan isolerad. I sin vackert skandinaviskt möblerade våning med konst lånad från Museum of Modern Art levde han på Manhattan i New York med sin butler, en livvakt och en tam liten silkesapa som hette Greenback.

På sin begränsade fritid läste Hammarskjöld avancerad modernistisk litteratur, lyssnade på klassisk musik, älskade friluftsliv och både fotade och skrev poesi. Efter sin död gavs boken ”Vägmärken” ut med hans dikter och tankar kring religion, moral och insikter.

Tage Erlander försökte knyta honom till sig i regeringskansliet

Så vem var denna exceptionella person som lyckades ta sig så långt ut i världen för mer än 60 år sedan? Tage Erlander försökte knyta honom till sig i regeringskansliet. Hammarskjöld kunde ha blivit en av ”Erlanders pojkar” tillsammans med Olof Palme, Ingvar Carlsson och Sten Andersson. Men Hammarskjöld ville annat.

Kanske ville han ut i världen. Eller så var de egna värderingarna inte helt i samklang med Socialdemokraterna. Pappa Hjalmar Hammarskjöld var också han diplomat, professor i historia och juridik – och sedan även statsminister i en partipolitiskt obunden men borgerligt sinnad regering som styrde Sverige mellan 1914–1917 under första världskriget.

Hammarskjöld har beskrivits som ”mamma Agnes pojke”. Han fick ”Agne” som mellannamn och ringde varje dag hem och talade med mamman. Men han gick i faderns fotspår. Utbildade sig till jurist och nationalekonom. 1954 tog han också över sin fars stol nummer 17 i Svenska Akademien.

Det går nästan att säga att Dag Hammarskjöld var ett slags svensk Forrest Gump

Som nationalekonom hade Dag Hammarskjöld stort inflytande över den ekonomiska politiken under de år när Per Albin Hanssons folkhem tog form. Han ingick i Stockholmsskolan med Gunnar Myrdal, Karin Koch och Bertil Ohlin, som var inspirerade av John Maynard Keynes idéer kring att stimulera ekonomin genom räntesänkningar och statliga investeringar.

Det går nästan att säga att Dag Hammarskjöld var ett slags svensk Forrest Gump, fast i verkligheten. Förmodligen var det både slump och en del medfödd begåvning och skicklighet som gjorde att han ständigt lyckades hamna i hetluften.

I intervjuer har Mikael Persbrandt sagt att han tycker det saknas politiker med Dag Hammarskjölds integritet och moraliska kompass idag. Det har han helt rätt i, men det saknas också politiker med Persbrandts magnetiska utstrålning.

Inför 2024 vill jag uttrycka en önskan om att det träder fram en svensk politiker med Dag Hammarskjölds skarpa huvud och stora empati för de svagaste i samhället och världen – men med Mikael Persbrandts karisma.

Är det så mycket begärt?