C och L behöver också hålla avtal

Las-utredningen skulle förstöra balansen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT

LEDARE

Skulle las-utredningens förslag genomföras kommer arbetsmarknad och arbetsplatser att förändras dramatiskt.

Det är inte Aftonbladets ledarsida som påstår det. Det är en av utredningens egna experter, Ola Bergström. Han har pratat med tidningen Arbetsvärlden.

Bergström är professor på Handelshögskolan i Göteborg. Han är också expert på den roll fack och arbetsgivare spelar i Sverige. Nu ser han hur en fungerande modell kan förstöras. Det skulle göra omställning svårare och vara ett brott mot politikernas januariavtal.

Företaget tvingas ta ansvar

Anställningsskyddet och de utskällda turordningsreglerna ger facket en möjlighet att förhandla när personal måste sluta. Företaget tvingas ta ansvar när anställda sägs upp. I klartext, med fler undantag från turordningen skulle det varken bli pensionslösningar, kompetensutveckling eller avgångsvederlag.

Undantagen från turordningsreglerna är bara en av de förändringar som skulle ändra balansen mellan arbetsgivare och anställda om utredningen genomförs. Det handlar om en revolution, eller kanske en kontrarevolution, på arbetsplatserna.

- Jag tror inte politikerna fullt ut har förstått hur det partsgemensamma systemet fungerar, säger Bergström till Arbetsvärlden.

Alternativet är att man har förstått, men vill att chefen ska ha mer att säga till om.

Avtal ska hållas

Sedan fack och arbetsgivare i förra veckan misslyckades har liberaler och centerpartister pratat en massa om att hedra avtal. Som gammal fackföreningsman är det säkert precis vad Stefan Löfven tänker göra. Men då måste hela kontraktet gälla.

Januariavtalet innehåller formuleringar om att utredningsförslaget ska genomföras. Men där står också att den grundläggande balansen på arbetsmarknaden ska bevaras. På den punkten har Toijers utredning misslyckats.

Och det är som sagt inte bara vi som tycker det.
Avtal ska hållas. Just därför måste Centern och Liberalerna acceptera att utredningen inte kan bli lag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.