Kvinnor rättslösa när männen slår

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”EU:s familjeåterföreningsdirektiv är helt enkelt inte gjort för att hantera dessa situationer”

Misshandlad Anna lämnade Thailand när hon gifte sig med en svensk man. Men, precis som för många andra ”fruimporter”, blev ­livet här inte alls som hon hade tänkt sig.

I dag berättar Aftonbladet om det som har kommit att kallas fruimport. Uttrycket kan tyckas en smula nedsättande, men som reportagen visar är det så dessa kvinnor behandlas.

Dagens rapport från kvinnojourernas riksorganisation är skrämmande läsning. En del kvinnor lockas eller luras av män boende i Sverige, till äktenskap eller sammanboende och sedan utsätts de för fysiskt och psykiskt våld. Det handlar om alltifrån misshandel till ren målvaktsverksamhet där kvinnans identitet används till tvivelaktiga ekonomiska affärer.

Kriterierna kolliderar

Det är möjligt genom hål i lagen om så kallad anknytning. EU:s familjeåterföreningsdirektiv är helt enkelt inte gjort för att hantera dessa situationer. I kombination med att många av de drabbade kvinnorna saknar såväl språkkunskaper och kunskaper om sina rättigheter, blir situationen ibland vedervärdig.

Inom ramen för EU:s direktiv kan den som flyttar till Sverige beviljas tillfälligt uppehållstillstånd i två år. Håller relationen tiden ut beviljas man permanent uppehållstillstånd, vilket gör att det blir svårt även för den kvinna som kan lagen att bryta upp från en förtryckande man innan tiden löpt ut.

Särskilda skäl kan dock finnas för permanent uppehållstillstånd före två år, däribland våld och trakasserier i hemmet. Problemet är bara att för att kunna anföra dessa skäl måste också andra kriterier uppfyllas om förhållandets längd och dylikt.

Här kolliderar kriterierna med varandra, uppfyller man det ena så stupar man på det andra och vice versa.

Även om misshandel kan vara ett skäl för permanent uppehållstillstånd efter relationens uppbrott, så ställs det i konflikt med kraven på relationens längd. För att våldet ska anses vara skäl så måste uppbrottet ske ”i nära anslutning” till våldet. Problemet är bara att en kvinna som lämnar en sådan relation riskerar att inte uppfylla kraven på att deras sammanboende inte ska ha ”varit helt kortvarigt”. Om hon däremot inte lämnar relationen anses våldet inte ha varit skäl till uppbrottet eftersom hon tycks ha kunnat stå ut med det. Enstaka mindre allvarliga våldshandlingar” ger inte skäl till permanent uppehållstillstånd.

Inget marginellt problem

Kvinnojourernas rapport visar att tillfälligt uppehållstillstånd beviljades 13? 696 kvinnor på grund av anknytning 2009, och man kom under samma år i kontakt med 552 kvinnor som sökt stöd på grund av våld i en anknytningsrelation.

Det är alltså inte ett helt marginellt problem och det kommer att kräva – som vanligt – politisk handling.

Aftonbladet
Björn Fridén

Följ ämnen i artikeln