Folk får vänta i ett dygn på vård

Sjuksköterskebristen stänger allt fler avdelningar och antalet vårdplatser blir färre för varje år. Det som behövs är bättre löner och arbetsvillkor för sjuksköterskor.

Psykiatrin i Malmö är i kris. Pati­enter har fått sitta 24 timmar i en fåtölj i väntan på en egen säng. Neddragningar leder till att patienter skrivs ut i förtid för att ge plats för nya, rapporterar P4 Malmöhus.

Malmö är inte unikt. Sjuksköterskebrist och neddragningar av vårdplatser har drabbat hela landet. Äldre blir fast på akuten i väntan på inläggning och barn i Stockholm får inte cancervård i tid.

Det räcker inte

I vårbudgeten var samtidigt satsningarna på sjukvården mycket begränsade.

Fria läkemedel till barn lanserades som utlovat. 200 miljoner avsattes för ökad kvinno­hälsa. Bra och viktiga förslag ­– men de räcker inte.

Dels för att det är för lite pengar. Men också för att hälso- och sjukvård visserligen hänger ihop men delvis kräver olika lösningar.

Hälsoarbete handlar om att förebygga sjukdom. Men det går inte att förebygga bort behovet av sjukvårdspolitik.

De 200 miljonerna för ökad kvinnohälsa ska delvis finansiera en bättre förlossningsvård. Men de ska också gå till kvinnosjukdomar som historiskt sett varit nedprioriterade i vården. I dag orsakas var tredje sjukskrivning av psykisk ohälsa och kvinnor är överrepresenterade bland de sjukskrivna.

Ökar lavinartat

Samhällets kostnader ökar ­lavinartat och bakom siffrorna finns människor. Budgetens satsningar på kvinnohälsa och ökade anslag till elevhälsan är viktiga och behövs.

Men de hjälper inte de patienter som får tillbringa natten i en fåtölj på psykakuten.

Vårdens problem är som vår trasiga tågräls. Självklart blir pendlarna glada att det görs något åt underhållet av järnvägen. Men framförallt vill de kunna ta sig till jobbet just nu.

Landstingen styr hälso- och sjukvård. Men fungerande hälso- och sjukvård är också ett statligt ansvar. Och det ansvaret kan inte bara röra förebyggande arbete.

Att väntetiderna på akuten ökar och att gamla hamnar i en ond cirkel mellan hem och sjukhus är ingen slump.

Skjuta till pengar

Sjuksköterskebristen stänger allt fler avdelningar och antalet vårdplatser blir färre för varje år.

Det som behövs nu är bättre löner och arbetsvillkor för sjuksköterskor. Sjukhusen måste sluta tömmas på vårdplatser.

Gabriel Wikström (S) måste vilja något med sin sjukvårdspolitik. Han måste skjuta till pengar där det behövs men också skapa förutsättningar för framtidens vård.

Bra vård kräver investeringar. Men då måste regeringen ­våga.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln