Uddevallas nya export – religiös barnomsorg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

UDDEVALLA. Det står en husvagn på familjen Jonassons garageuppfart. När det nystartade Uddevallapartiet drev valrörelse och delade ut sopkvastar på torget för att ”städa bort korruptionen” fungerade den som valstuga.

Partiets framgångar banade väg för en ny sorts barnomsorg, den så kallade Uddevallamodellen, som infördes i sommar. Nu hoppas upphovsmannen, Uddevallapartiets Hans Jonasson, att fler kommuner ska ta efter.

I praktiken har Uddevalla infört ett villkorat vårdnadsbidrag. Kommunen köper barnomsorg av ett företag, en ”pedagogisk huvudman”. Företaget anställer sen föräldrar som passar sina egna barn. Villkoret är att mammorna, för hittills har inga pappor anmält sig, passar någon annans barn några timmar i veckan.

Hans Jonassons fru Lotta står i köket och gör köttfärslimpa. Hon driver företaget Christella som anställer mammorna.

– Jag har aldrig träffat någon som vill lämna bort sin ettåring. Det här är ett sätt att själv få se sina barn växa upp, säger Lotta Jonasson.

Hon kommer själv att utnyttja Uddevallamodellen för att vara hemma med barnen Joel och Julia. I likhet med de andra anställda mammorna får hon 2?600 kronor per barn i lön, samt ytterligare 1?400 kronor skattefritt varje månad för utlägg och slitage.

Efter att Regeringsrätten nyligen tvingade Sollentuna att avskaffa sitt vårdnadsbidrag har flera kommuner visat intresse för Uddevallamodellen. Stockholm, Uppsala, Herrljunga och Tibro har hört av sig, berättar Hans Jonasson och ser hoppfull ut. Om regeringen dröjer med att införa vårdnadsbidraget kan hans modell gå på export.

Kritikerna menar att Uddevallamodellen är lätt att manipulera. Uddevallas före detta stadsjurist Stefan Andersson har överklagat beslutet till länsrätten. Han menar att Uddevallamodellen är en rättslig konstruktion med syftet att kringå riksdagens beslutanderätt om kommunalt vårdnadsbidrag.

Ett barn i Uddevallamodellen kostar kommunen hälften så mycket som ett barn i den vanliga barnomsorgen, berättar Hans Jonasson. Samtidigt privatiserar kommunen 10 av sina 26 förskolor.

Men det är inte bara privatiserings- och besparingsiver som ligger bakom Uddevallas nya barnomsorg. För att förstå intresset för modellen måste man också förstå religiösa gruppers längtan bort från det sekulariserade samhället.

Hans och Lotta Jonasson är medlemmar i Fristaden, en fristående kristen församling i Uddevalla. Ytterligare ett gift par från Ljungskile står i kö för att starta företag och anställa hemmaföräldrar. De är aktiva i Hällebergsförsamlingen, en fristående och sluten väckelseförsamling som sedan flera år driver friskola i Ljungskile.

För Hans Jonasson går valfrihet och kristendom hand i hand.

– Många kristna föräldrar vill ha kristna skolor eftersom man upplever att det är i den kommunala skolan som barnen förlorar sin tro. Jag vill ha ett nyliberalt samhälle för att kunna uppfostra mina barn konservativt, säger Hans Jonasson.

Följ ämnen i artikeln