BRA OM BISTÅNDET – MEN VAR ÄR BILDT?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige borde ta initiativ till en grönare utrikespolitik inom EU

SKA LEDA Gunilla Carlsson blir ordförande för den globala kommission för klimat och bistånd som Fredrik Reinfeldt i går tog initiativ till på FN:s klimattoppmöte. På bilden besöker hon en skola i Darfur.

25 SEPTEMBER 2007. Det var ett bra utspel som Fredrik Reinfeldt gjorde i samband med FN:s klimattoppmöte. Sverige tar initiativ till en global kommission för klimat och bistånd med statsrådet Gunilla Carlsson som ordförande. Resultatet ska vara klart till det svenska ordförandeskapet i EU hösten 2009.

Miljö och utveckling hör nära samman, det var budskapet redan på FN-konferensen i Rio år 1992. Sedan dess har de rika länderna svikit sina löften om att öka biståndet. Klimat och biologisk mångfald får inte heller tillräckligt utrymme i biståndsprogrammen.

Kommissionen ett viktigt steg

Sverige kan hjälpa till att ändra på detta. Kommissionen är ett viktigt steg, men Gunilla Carlsson måste också se till att miljöfrågorna får en starkare ställning i UD:s organisation och på Sida.

Miljöengagemanget måste märkas i Världsbanken och i de pågående förhandlingarna inom EU. Under hösten beslutar EU nationella strategier för ett antal mottagarländer. Till exempel ska landsstrategin för Tchad antas nästa månad. De svenska förhandlarna måste se till att Reinfeldts programförklaring sätter avtryck i sådana beslut.

Miljö – Bildts blinda fläck

Grönare bistånd är bra i sak och bra för att övertyga andra länder om ett nytt klimatavtal. Mer behövs för att få med Indien och Kina.

Grunden måste vara att de rika länderna själva för en trovärdig politik för att minska koldioxidutsläppen. Regeringens miljöbudget blev en besvikelse, betydligt svagare än den motion om energi- och klimatpolitiken som socialdemokraternas Thomas Östros presenterade i går.

Miljöfrågorna måste vara en del av en samlad utrikespolitik för hållbar utveckling. Trots Carl Bildts ambitioner att delta i den internationella debatten tycks miljö vara en blind fläck för utrikesministern. Sverige halkar efter länder som Storbritannien, där utrikesministern David Miliband gjort klimat till en huvudfråga.

Ändå har Sverige goda förutsättningar att bidra till en grönare utrikespolitik, inte minst inom EU. Den nya grundlagen ska träda i kraft år 2009, är det tänkt. Då får den europeiska utrikespolitiken en bättre grund med starkare gemensamma företrädare. En gemensam utrikestjänst skapas.

Klimat och säkerhet

Sverige borde redan nu ta initiativ till en grönare utrikespolitik inom EU som kan utnyttja den nya grundlagens möjligheter.

Ta Tchad igen. Konflikten i Darfur och däromkring har många dimensioner. Vattenbrist är en av dem. Klimat och bistånd hör ihop, men det gör också klimat och säkerhet.

I november samlar Carl Bildt experter från EU:s medlemsländer till ett seminarium om den gemensamma säkerhetsstrategin. Sambanden mellan miljö och säkerhet borde vara ett givet ämne.

Frågan är om regeringen tänker utnyttja tillfället eller om gårdagens initiativ om klimat och bistånd är en ensam eldfluga i natten.

ME

Följ ämnen i artikeln