Kärnkraftsstriden är inte avgjord

Fridolin, Romson och Löfven.

Miljöpartiets Åsa Romson kände sig missförstådd i går. Det är begripligt.

I går deklarerade Stefan Löfven att ­regeringsförklaringen inte kommer att utlova några stängda kärnkraftverk. Han talade om ”status quo-tänkande”. Det uppfattades som ännu en eftergift av Miljöpartiet.

Det gillade förstås inte Romson, som är övertygad om att ”flera” reaktorer ändå kommer att stängas under de kommande åren.

Går med miljardförluster

Centerledaren Annie Lööf klagade på att det är ”oklart” vad överenskommelsen betyder. Ungefär som efter Alliansens energiöverenskommelse alltså. Där kan man prata om status quo.

Med tanke på de ekonomiska problem kärnkraftsbolagen dras med just nu är det inte alls omöjligt att Romson får rätt till slut.

Det är bara någon vecka sedan Svenska kraftnäts vd Mikael Odenberg – av alla människor – beskrev planerna på ny kärnkraft som en ekonomisk utopi och SVT kunde häromdagen presentera siffror på miljardförluster i Oskarshamnsverket.

Kärnkraftsdirektörerna har sannolikt suttit och hoppats på lagar som gör att de kan kräva ersättning för sina gamla och olönsamma reaktorer.

Kort sagt, det är fullt möjligt att Miljö­partiet om fyra år kommer att kunna säga att de faktiskt levt upp till löftet om stängda reaktorer.

Reaktorkramarna lär inte ge upp

Problemet är bara att ingen kan veta det i dag, och att Romson inte har ­någon politisk överenskommelse om reaktorskrotning att leverera. Och de socialdemokratiska reaktorkramarna lär inte heller ge upp.

Förutsättningarna för Löfvens förutsättningslösa energisamtal hade kunnat vara bättre.

Kärnkraften lär fortsätta att spöka i svensk politik.

Följ ämnen i artikeln