Ingen skyddade kvinnorna i Köln

Protester i Köln efter övergreppen.

Efter nyårsnattens massövergrepp på kvinnor i Köln går debatten vidare. Den tyska polisen har hittills fått in 106 anmälningar om sexuella övergrepp. Anmälarna vittnar om stora grupper män som omringade kvinnor, antastade dem och rånade dem. Kvinnor beskriver hur de fick löpa gatlopp för att undkomma de tafsande männen.

Det låter som en mardröm och dagarna efter tog ansvariga politiker givetvis avstånd från övergreppen.

Efter att ett krismöte höll Kölns nyvalda borgmästare Henriette Reker en presskonferens där hon gick ett steg längre och uppmanade kvinnor att hålla armlängds avstånd till främmande män. Hennes uttalande mötte häftiga reaktioner då hon därmed skuldbelade offren. Det var kvinnorna som skulle akta sig, det var deras frihet hon ville begränsa.

Den tyska borgmästaren försvaras dock av bland andra Erik Hultgren på Blekinge Läns Tidning. Han menar att det är livsviktigt att allmänheten informeras om ökade brottsrisker, även om det innebär att kvinnor måste ”välja mellan säkerhet och frihet, alltmedan polisen gör sitt bästa för att man inte ska tvingas till detta val”.

Men var fanns egentligen polisen under den där nyårsnatten i Köln? Kvinna efter kvinna antastades utan att polisen upptäckte vad som pågick. Kvinnor sprang gatlopp utan att någon ingrep.

På nyårsdagen skrev polisen i stället att firandet avlöpt utan incidenter.

Polisen avslöjar därmed en kvinnosyn som bottnar i just åsikten att kvinnor ska hålla avstånd till främmande män. Och om de blir antastade en nyårsnatt är det deras eget fel och inget polisen tänker ta ansvar för i sin nyårsrapportering.

Förbundskansler Angela Merkel kräver att alla medel sätts in för att identifiera de skyldiga. Polisen ska göra sitt jobb och

sedan får de skyldiga bära skulden.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.