Tvinga de rika att börja bygga

Uppdaterad 2015-07-09 | Publicerad 2015-07-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ute i landet finns det politiker som inte vill bygga och som inte vill ta emot nyanlända

Välbeställda Danderyd ligger en kvart från Stockholms central och huvudstadens arbetsmarknad. Här byggde man 414 bostäder på tio år och man tar knappt emot några flyktingar.

Skillnaderna i arbetslöshet mellan in­rikes och utrikes födda är för stora, handläggningstiderna för asylärenden blir ­bara längre, nyanlända hamnar allt ­oftare i små landsbygdskommuner där jobben är få och arbetsmarknaden ensartad.

Det står att läsa i Riksrevisionens nya rapport där man riktar skarp kritik mot svenskt integrationsarbete.

– Man slussas till ställen där det finns bostäder, men inte så mycket jobb. Vi konstaterar det uppenbara, men det ­måste sägas: man måste bygga bostäder, säger riksrevisor Claes Norgren till ­Dagens Nyheter.

Tacka för det.

Vi måste bygga ikapp

I början av 1990-talet byggdes det ­cirka 50 000 nya bostäder per år i Sverige. ­Sedan sjönk nivåerna kraftigt, men ökar nu sakta. Enligt Statistiska Centralbyrån kommer 38 500 bostäder att påbörjas i år.

Det räcker inte, inte ens med de satsningar på byggande som regeringen ­aviserat.

Bostadsbristen är redan skriande och Boverket spår att vi måste bygga en halv miljon helt nya bostäder på fem år för att möta behoven.

När Sverige växer – allt fler barn föds, människor flyr från blodbad i Mellan­östern och arbetskraftsinvandrare kommer för att jobba – då behövs det rejäla krafttag. Fler måste ta ansvar.

Men ute i landet finns det politiker som inte vill bygga och som inte vill ta emot nyanlända. Vi hittar dem i storstädernas kranskommuner, i välbeställda borgerligt styrda orter med expansiv arbetsmarknad eller stor närhet till sådan.

Enligt Riksrevisionen skulle en stor del av problemen kring nyanländas etablering på arbetsmarknaden lösas om sådana här kommuner satte spaden i jorden och öppnade sig.

Nu måste vi bygga ikapp. Det kommer att krävas både kortsiktiga lösningar för att klara den omedelbara krisen för ­bostadslösa ungdomar, och för de nyanlända som sitter fast på asylboenden långt efter att de fått uppehållstillstånd.

Bostäder handlar inte bara om tak över huvudet, det handlar om vilket liv som ska vara möjligt att leva i vårt land och hur det framtida Sverige ska se ut.

Kommunal egoism

Att bygga är ett viktigt samhälleligt projekt som politiken inte får ducka för, och Riksrevisionen uppmanar regeringen att, som det heter, ”vidta åtgärder” för att minska bostadsbristen i tillväxtkommuner.

Hur? Det svarar inte myndigheten på.

Nya stimulanser till kommuner som bygger, går förstås att tänka sig. Från fastighetsekonomer på KTH har man tidigare föreslagit att staten bör se över hur man kan tvinga kommuner att bygga nytt, kanske genom att dra in bidrag om man låter bli. Andra tycker att detaljplanekrav ska slopas och att kommuner som inte bygger ska berövas sitt planmonopol.

Det är hårda bud, men regeringen ­måste våga peka med hela handen.

Kommunal egoism får inte förhindra byggande som är bra för hela Sverige.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin