Välkommen till verkligheten

Reinfeldts moderater har haft konferens. I ett pressmeddelande presenteras ”moderaternas största organisatoriska kraftsamling i modern tid”. Från och med nu till mars 2010 ska partimedlemmarna kartlägga Sveriges välfärdsverksamheter. De ska genomföra 3000 besök inom förskolor, sjukvård, omsorg, kvinnojourer, skolor och brottsofferjourer. Ett särskilt kansli inrättas för att samordna detta.

”Välkommen till verkligheten” lyder arbetsnamnet på detta storstilade moderata projekt.

Här i huvudstaden är det nog rätt många medborgare som går och tänker att det vore bra om åtminstone landstingsledningen ”kom ut i verkligheten”. Vårdval Stockholm hör till det hetaste debattämnet just nu.

Jag läser i min nya lokaltidningsbekantskap, Nacka/Värmdö-Posten (NVP), att Fisksätras vårdcentral drabbats hårt sedan Vårdval infördes.?

Tre tjänster har försvunnit. Budgeten har minskat 13 procent, det vill säga med 2,5 miljoner kronor. För att klara årets budget måste man redovisa 2500 fler läkarbesök än förra året.?

Redovisa fler läkarbesök? Är det inte bra om patienterna kommer i kontakt med läkare? Jovisst, men problemet är att denna marknadsmodell bara utgår från efterfrågan, inte behovet.?

Det går förstås ut på att öka effektiviteten och minska köerna, ett behjärtansvärt ändamål. Men på en vårdcentral som den i Fisksätra kommer patienter med särskilda behov. Många av dem är flyktingar med svåra traumatiska händelser bakom sig. Därför har den kuratorstjänst som nu skurits ned varit ovärderlig. Många patientsamtal kräver också tolk, vilket tar längre tid.

”Patienter med stora behov i Fisksätra har kunnat få dem tillgodosedda, men med Vårdval Stockholm har tid blivit pengar och läkarbesöken måste nu gå snabbare”, berättar vårdcentralens chef Kristina Bergfeldt för NVP.

Problemet med Vårdval Stockholm är att man inte tar hänsyn till sociala faktorer. Alla vårdcentraler får lika mycket pengar.

”Det är människor som behöver vård, inte bostadsområden”, förklarade sjukvårdspolitikern Filippa Reinfeldt i SVT:s Agenda härom kvällen.

Varenda forskningsrapport visar att just bostadsområdet har inverkan. Klasstillhörighet, social bakgrund, utbildning och så vidare har stor betydelse för hälsan.

”Klassfrågan kan man inte strunta i när man organiserar öppenvården”, skrev PC Jersild i lördagens Dagens Nyheter.

Jersild pekar också på det olämpliga i en efterfrågestyrd sjukvårdsorganisation. Om läkarna måste jaga patienter precis som privatskolor måste locka till sig elever finns risk att det blir läkarbesök för besökets skull inte utifrån vårdbehovets.

”En läkare ska kunna vägra att skriva ut antibiotika i oträngt mål liksom vägra recept eller sjukskrivning när det inte är befogat. Läkaren måste ha råd att bli ovän med sin patient”, skriver Jersild.

Men i marknadstänkandet har ”kunden alltid rätt”. Därför riskerar Vårdval Stockholm att alstra ökade sjukvårdskostnader för fel sorts vård.

Är det verkligen rätt sätt att använda skattemedlen?

De nya moderaterna säger sig vilja bryta utanförskapet men deras sjukvårdspolitik bygger murar mellan centrum och förort, mellan ett friskt och välmående Stockholm och det Stockholm som kräver lite mer av vård och omsorg. Vårdval segregerar Stockholm.

Som sagt: välkommen till verkligheten.

Följ ämnen i artikeln