Välfärdens pengar är ren politisk dynamit

S borde ta LO:s förslag rakt upp och ner

Bara för att upprätthålla dagens nivå i välfärden krävs det ytterligare 51 miljarder år 2027.

Utan nya pengar kommer välfärden att urholkas. Det kommer att bli fler barn i förskolegrupperna, färre resurspersoner i skolan, sämre vård och ännu större press på äldreomsorgen. Bara för att upprätthålla dagens nivå skulle statsbidragen behöva höjas med 51 miljarder till 2027.

Vill någon politiker göra allvar av slagorden om bättre resultat i skolan, tryggare äldreomsorg och en bättre vård skulle det behövas åtminstone ytterligare 35 miljarder.

Pengarna kan i praktiken bara komma från staten.

Politisk dynamit

Så kan i mycket kort slutsatserna i en ny rapport från LO sammanfattas. Det borde vara politisk dynamit. Inte bara därför att just välfärdsfrågor alltid står högt upp på väljarnas dagordning. Omsorg om barn och äldre, utbildning av unga och vården av sjuka är dessutom en förutsättning för att samhället ska fungera.

Ska vi kunna går till jobbet måste barnomsorgen vara löst, och det måste finnas hemtjänst till våra gamla föräldrar. Ska morgondagens arbetsgivare kunna hitta morgondagens arbetskraft behöver undervisningen i skolan fungera.

Fördelas efter behov

I Sverige har alla haft rätt till den sortens välfärd och den har fördelats efter behov. Misslyckas till exempel vården, eller skolan, med sitt uppdrag faller systemet samman och alla kommer att tvingas söka sig egna lösningar.

Vi är farligt nära den punkten nu. Underskotten och personalneddragningarna i en redan pressad vård är en varningssignal.

LO:s experter pekar på två saker som behöver göras. För det första måste det finnas en modell som gör att statsbidragen ökar automatiskt. Så är det inte idag. När ekonomin växer ökar kommunernas inkomster från kommunalskatten.

Inte högre statsbidrag

Statens skatteinkomster växer också, men alltså inte statsbidragen till kommunerna. Det är därför finansminister efter finansminister kan stå och tala om ”satsningar” trots att alla vet att pengarna inte kommer att räcka.

En automatisk höjning skulle göra utvecklingen mindre chansartad och ge kommunalpolitikerna möjlighet att fatta långsiktiga beslut.

Dessutom är det dags att rensa upp i dyra och dåliga privatiseringar av välfärdsverksamhet. Bara överkompensationen till friskolorna beräknas kosta upp till 10 miljarder. De pengarna finns inte. Inte om vårdpersonalen ska få rimliga villkor eller skolan förväntas klara sitt uppdrag.

Att dagens regering skulle prioritera välfärden framför skattesänkningar är knappast troligt. Men Socialdemokraterna som nu arbetar med sin framtida politik borde kunna ta LO:s förslag rakt upp och ner.