Är mardrömmen i Darfur över nu?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

OMFATTANDE FREDSINSATS FN:s beslut om att tillåta en fredsinsats i Darfur innebär att man skickar en styrka på 26 000 soldater och poliser för att skydda civila och hjälparbetare.

2 AUGUSTI 2007. I tisdags lyckades FN få Sudans regering att tillåta en fredsinsats i Darfur. Mer än två miljoner människor är på flykt och över 200?000 har dödats. Situationen i Darfur beskrivs ofta som en mardröm. Som den värsta humanitära katastrofen i vår tid. Ändå kan det bli värre.

Konflikten i Darfur har etniskt–religiösa förtecken, men är också en kamp om land och naturresurser. Sedan tidigare finns en fredsstyrka från Afrikanska unionen i provinsen, men den är dåligt rustad och har inte lyckats skydda civilbefolkningen.

Får ta till våld för att försvara

FN har tidigare stått handfallet och sett läget i Darfur förvärras i takt med att den egna auktoriteten försvagats. Kina och Ryssland har med sitt stöd till Sudans regering fördröjt ett ingripande. Nu lyckades FN:s säkerhetsråd komma överens om att skicka en fredsstyrka till Darfur. Tillsammans med Afrikanska unionen bildar FN en styrka som får använda våld för att försvara civila och hjälparbetare mot attacker, men som inte får ta till våld för att avväpna rebellgrupper.

FN:s största fredsoperation

Beslutet i säkerhetsrådet är historiskt, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Dels löstes den diplomatiska knut som hindrat ett ingripande. Dels är fredsinsatsen omfattande. Den väntas kosta över två miljarder dollar och består av 26?000 soldater och poliser. Det blir FN:s största fredsoperation.

Kanske kom beslutet nu eftersom även Kina och Ryssland insett att situationen i Darfur faktiskt kan förvärras. Sveriges före detta utrikesminister och FN:s sändebud i Darfur Jan Eliasson varnar för vad som kan hända i de läger där mer än två miljoner flyktingar lever. En radikalisering och en ökad tillgång på vapen kan få situationen att explodera.

Det är glädjande att beslutet om en fredsstyrka kunde ske inom ramen för FN–samarbetet. Tyvärr nämner resolutionen som FN:s säkerhetsråd antagit inte sanktioner. Sanktioner fanns med i den ursprungliga resolution som Storbritannien och Frankrike presenterade, men ströks på Kinas begäran. I klartext handlar det om att hindra Sudans oljeexport och import av vapen.

Hotar med sanktioner

Ändå meddelar Storbritanniens premiärminister Gordon Brown att om någon part förhindrar fredsprocessen så kommer Storbritannien och USA omedelbart att införa sanktioner. Ett budskap som kan visa sig vara viktigt i de kommande förhandlingarna.

En fredsstyrka kan skydda civila, men inte få slut på den väpnade konflikten. För det krävs politiska lösningar. Ansvaret att finna dem vilar nu på bland andra Jan Eliasson. Beslutet i FN:s säkerhetsråd öppnar äntligen för verkliga fredsförhandlingar. JJ

Följ ämnen i artikeln