Ryssland är annorlunda

Självmordbomben på Domodedovoflygplatsen i Moskva dödade 35 och skadade ett hundratal personer. Källor uppger att förövarna kom från norra Kaukasus, troligen Tjetjenien.

Ryssland har upplevt terrorism förut. Gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva 2002 slutade med att 128 ur gisslan dog. En hel skola togs som gisslan i Beslan 2004 och över 300 dog.

Två bostadshus i Moskva sprängdes 1999. Det bidrog till att Vladimir Putin med en hård retorik mot terrorism kom till makten i Ryssland.

Sedan dess har det ryska samhället förändrats i mer auktoritär riktning. Pressfriheten har inskränkts. Näringslivet underordnat sig Kremls intressen. Friheten har minskat.

I dag rustar Ryssland upp igen. Den inrikes kontrollen ökar.

Efter senaste rättegången mot forna oljemagnaten och Putinkritikern Michail Chodorkovskij där han, på oklara grunder, återigen dömdes till ett långt fängelsestraff framstår det ryska rättsväsendet som än mer korrumperat och politiskt kontrollerat än tidigare.

Det auktoritära styret har inte gett ökad säkerhet.

Ryssland är inte som väst. Det är ett fantastiskt land med stora resurser och stolta traditioner. Men annorlunda. Det hör man från ryssar som förklaring till att inte fler kräver demokrati, pressfrihet och mänskliga rättigheter. Boris Jeltsin försökte liberalisera landet under 1990-talet. Det blev kaos men nu är ordningen återställd, låter det ibland.

Ryssland är annorlunda. Det är riktigt. Men förklaringen till uteblivna folkliga protester har även varit inkomsterna från oljan och den ekonomiska tillväxten.

Nu kommer nya krav på hårda tag. Men om Ryssland vill leva i trygghet finns ingen annan väg än ett mer öppet och demokratiskt samhälle. Så annorlunda är inte Ryssland.

Följ ämnen i artikeln