USA måste ta större ansvar för flyktingarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Washington. Den svenska kommunen Södertälje, med drygt 80?000 invånare, har tagit emot fler flyktingar från Irak än hela USA. Uppgiften har fått enorm uppmärksamhet i amerikanska medier.

Förra våren hade inte fler än några hundra irakier släppts in i det land som startade kriget. Sedan dess har ytterligare några tusen kommit hit, men Södertälje ligger fortfarande före i statistiken.

I dag ska kommunalrådet Anders Lago berätta om detta i den amerikanska kongressen.

–?Det viktigaste, förklarar Lago när jag träffar honom i Washington, är att USA och andra länder tar emot fler. Det är inte rimligt att Sverige ska bära en så stor del av bördan.

Lago är noga med ordvalet. Irakierna är en tillgång för Sverige, men koncentrationen av nyanlända till just Södertälje har blivit ett socialt problem.

Medieuppmärksamheten kring Lago har gett argument till de amerikaner som anser att USA måste ta större ansvar. En av dem är Kristèle Younès på organisationen Refugees International. Jag träffar henne över en kopp kaffe några stenkast från Vita huset.

–?Kriget har drivit fler än två miljoner människor på flykt, mestadels till grannländer som Syrien och Jordanien. Ytterligare över två miljoner är på flykt inne i Irak. Det sänder en katastrofal signal till regionen att USA inte tar större ansvar för flyktingproblemet.

Hon menar att USA måste ta emot fler, men också hjälpa länderna i regionen med skolor, mat, vatten och infrastruktur, områden som i?dag blir mycket hårt ansatta av flyktingströmmen.

Ett skäl som ofta används för att stänga ute irakierna är säkerheten. Bushadministrationen spelar ut terroristkortet och hävdar indirekt att flyktingarna är potentiella självmordsbombare.

Det är ett mycket tveksamt argument, konstaterar Kristèle Younès. Det finns inget exempel på att flyktingar till USA varit ett hot mot säkerheten. Terrorister har tagit sig hit på andra vägar.

– Däremot utgör de stora flyktinggrupperna i Iraks grannländer ett potentiellt hot. De får inte stöd av någon stat, och inte av det internationella samfundet. I det läget finns det alltid andra grupper, miliser och fundamentalister, som kliver in statens ställe. De blir den enda fasta punkten för flyktingarna.

Argumentet slår även mot den svenska regeringen, som bestämt sig för att Irak är ett ”säkert” land att återvända till.

Younès är besviken på den svenska regeringen. Att återsända flyktingar är i nuläget det samma som att öka instabiliteten i Irak. De har inget att återvända till. Inga bostäder. Ingen säker tillvaro.

–?Irak är en global kris, avslutar hon.

Jag tror att Anders Lago kan skriva under på den beskrivningen. Det är ett paradoxalt bevis för globaliseringen, att ökad instabilitet i Irak omedelbart ger utslag i Södertäljes befolkningsstatistik.

Följ ämnen i artikeln