Blunda inte för morden

Vad säger Fredrik Reinfeldt till Vladimir Putin i Davos nästa vecka? Tar han upp mordet på advokaten Stanislav Markelov? Eller ler den svenske statsministern vänligt mot sin ryske kollega och småpratar lite i någon paus på World Economic Forum?

Efter mordet på journalisten Anna Politkovskaja tvingades Vladimir Putin svara på kritiska frågor om den ryska demokratin. Det är inte säkert att avrättningen i måndags får samma effekt. EU är beroende av rysk gas och listan på mördade lång. Det finns en risk att vi trubbas av, inte reagerar lika starkt längre.

Visserligen strömmar det in sympatiyttringar till tidningen Novaja Gazeta i Moskva som samarbetade med advokaten Markelov och den unga journalisten Anastasia Baburova, som också dog av kulorna i måndags.

Men inte är det många av världens ledare som ryter till på allvar när människorättskämparna avrättas mitt på dagen, på öppen gata. Kanske med budskapet: se så lätt vi gör oss av med er, om ni vågar kritisera oss.

Den svenska regeringen fördömde inte heller morden tillräckligt starkt. Ett svagt uttalande av ordförandelandet Tjeckien är i stort sett den enda reaktionen från EU:s ledare.

Ändå var Stanislav Markelov en förgrundsgestalt för de mänskliga rättigheterna i Ryssland. Han hade just lovat att försöka stoppa frigivandet av en rysk officer, en av de få som dömts till fängelse för övergreppen i Tjetjenien. Översten fick sin strafftid förkortad, trots att anklagelserna gällde våldtäkt och mord på en 18-årig flicka.

Mordet på advokaten kan hänga ihop med det fallet, eller med något annat som Markelov engagerat sig i. Nyhetsbyråernas genomgångar av möjliga orsaker blir samtidigt en krönika över hans kamp för de mänskliga rättigheterna.

Därför var det bra att Mona Sahlin omedelbart tog sig till mordplatsen under sitt Moskvabesök i veckan. Hon besökte också Novaja Gazeta.

–?I redaktionsrummet fanns fem porträtt på medarbetare som mördats under Putins tid, berättar Sahlin på telefon från Moskva.

Den som tror att Ryssland har fria medier behöver fundera en gång till, säger den social-demokratiska partiledaren. Hon noterade tystnaden från den politiska ledningen i Moskva och frågade om det vid sina samtal i Kreml.

–?Vi pekade på morden och undrade över de officiella reaktionerna, säger Sahlin. Vi framförde Sveriges och EU:s syn att det inte kan finnas någon demokrati utan en fri och självständig press.

Det var ett misstag av den svenska regeringen att dra ned på demokratibiståndet, menar hon. Utvecklingen går åt fel håll.

–?Jag är mer bekymrad nu än när jag åkte hit. Framför allt av den bild som oppositionen ger av vad som kan ske i finanskrisens spår. Hur kommer man att hantera den sociala förtvivlan? Där känner jag en mycket, mycket stor oro.

Demonstrationer i ryska städer mot uppsägningar har redan slagits ned med kravallstyrkor från Moskva. Lägger man till hårdheten mot medierna växer det fram något som EU och omvärlden måste reagera på, menar Mona Sahlin.

Det är en insiktsfull och skrämmande analys. Hur många västledare har riskerna klara för sig när de minglar i Davos? Vem talar klarspråk med Putin?

Följ ämnen i artikeln