Fusket förstör för den som behöver

Drygt 16 000 personer har i dag rätt till personlig assistans i det egna hemmet. Sedan LSS-reformen infördes 1994 har den gjort Sverige till ett mer inkluderande samhälle. Med en personlig assistents hjälp kan personer som tidigare skulle ha varit hänvisade till ett boende på en institution bo kvar hemma och leva ett värdigare liv.

Miljardfusk

Den så kallade assistansersättningen - pengar som personer med funktionsnedsättning kan få av Försäkringskassan för att anlita personliga assistenter - är utsatt för hårda prövningar.

Å ena sidan rullas en stor fuskhärva just nu upp i Malmö. En man är häktad för grovt bidragsbrott och man misstänker att 14 personer är inblandade. Både assistenter och bolagsföreträdare är anhållna i ett fuskupplägg som ska ha inbringat minst tio miljoner kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Det är tyvärr inget unikt fall. När Svenska Dagbladet granskade fusket inom assistansen fann man att Försäkringskassan hade betalt ut miljardbelopp till 15 oseriösa bolag. Enligt regeringens utredning kostar fusk med assistansersättningen mellan 600 miljoner och två miljarder kronor om året.

Å andra sidan har vi regeringens besparingskrav och en serie domar från Högsta förvaltningsdomstolen som har urholkat rätten till assistans på ett sätt som har slagit hårt mot personer med stora hjälpbehov. I dag är det bara drygt en av tio som ansöker om assistans för första gången som får den beviljad. Ungefär 1 200 personer har förlorat sin assistans sedan nuvarande regering tillträdde.

Nya besparingar

I höstas sa regeringen att väntetid och beredskap återigen ska ge rätt till assistansersättning, men nya besparingar på funktionshindrade riskerar att komma.

Det duger inte. Vi kan inte ha en assistansersättning som sviker de hjälpbehövande men ligger öppen för fuskares härjningar.