Ödets ironi att orkanen slår till mot USA:s oljebälte

Hundratals har dödats i Bihar.

Orkaner bildas när vindarna möter den varma havsytan.

Ju varmare vatten, desto fler orkaner, konstaterar forskarna på Georgia Institute of Technology.

För invånarna i New Orleans betyder uppvärmningen av havet att de för andra gången på ett par år tvingats lämna sina hem för att söka skydd. Den här gången var det orkanen Gustav som drog in över Amerikas sydkust. Den hade redan skördat ett 80-tal liv på sin väg över Karibien.

På nätet kunde vi se när orkanen drog in mot kusten i realtid. ”Gustav slams Louisiana coast”, Gustav slår till mot Louisianas kust.

Vindhastigheten var på mellan 180 och 210 kilometer i timmen, eller 50–58 meter per sekund.

Två miljoner amerikaner har flytt undan orkanen. Deras hus står övergivna och förspikade.

Monsunregnen över Indien blir allt kraftigare när jorden värms upp. I år har regnet svämmat över floden Kosi som är en biflod till Ganges uppe i norr, på gränsen till Nepal. Tre miljoner människor berörs av översvämningen, 600 000 står just nu utan vare sig mat eller dryck.

Kosi brukar kallas Sorgens flod för sin förödelse under monsunregnen, skriver TT.

I år bidrar den till Indiens värsta översvämning på 50 år.

Sedan årets monsunregn började har över 1?000 människor omkommit i Indien, Nepal och Bangladesh.

Ingen vet när livet kan återgå till det normala i delstaterna Louisiana i USA eller Bihar i Indien. Vi vet bara att evakueringen fungerade bättre i USA än i Indien.

Rent företagsekonomiskt är det dock USA som drabbats hårdast. Orkanen har dragit fram över oljeplattformarna i mexikanska bukten. Av 770 bemannade plattformar har 223 utrymts. En stor del av den amerikanska olje- och naturgasproduktionen kommer att vara stängd veckan ut.

Det är väl ändå ödets ironi att orkanerna slår till just mot USA:s oljebälte. Som om naturen straffar själva orsaken till klimatförändringarna.

Vi måste minska vårt oljeberoende nu. Den rika världen måste gå före, den har störst ansvar för de förändringar världen nu drabbas av. Koldioxidutsläppen är fortfarande betydligt större per invånare i USA än i Indien.

Den rika världen måste minska sina utsläpp och leda kampen mot oljan. USA och EU måste ta fram alternativ som de växande ekonomierna i Indien och Kina också kan anamma. Ansvaret vilar tungt på Sverige som är ordförande under klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009.

Miljoner människor har redan tvingats fly undan klimatkatastroferna.

Följ ämnen i artikeln