Polisattackerna måste få ett slut

En berättelse om ett samhälle som riskerar glida isär

Kan man känna trygghet när stenarna viner mot polis och räddningstjänst och när de inte kan göra sitt jobb?

– Det finns absolut ingen anledning för de boende på Tjärna Ängar att känna någon oro. Det här är en händelse som riktar sig mot andra än dem.

Erik Gatu är kommunpolis i Borlänge. I går utsattes hans kollegor för stenkastning när de ryckte ut för att kontrollera en rad bränder i stadsdelen Tjärna Ängar. Även räddningstjänst och väktare har fått stenar kastade mot sig.

30 mil söderut, i Norrköping, larmades i går polisen till stadsdelen Klockaretorpet där flera bilar stod i brand. Även här möttes polisen av stenkastning.

– Vi har haft problem de senaste två, tre veckorna med att ungdomar kastar sten. Det har gått så långt att räddningstjänsten inte åker in i området om de inte får skydd av oss, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl vid Norrköpingspolisen, till Aftonbladet.

Det går att fortsätta.

I Borås attackerades i förra veckan två poliser av ett ungdomsgäng. En av poliserna knivskars och den andre polisen sparkades i magen.

Dagens Nyheter berättade torsdags hur 20 fall av stenkastning i stockholmstadsdelen Rinkeby nu har anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte påverkar en att ständigt leva med rädsla för att det ska hända, säger polisen Biljana Flyberg till tidningen. 2011 fick hon en sten på näsroten.

Artiklarna om attackerna mot polisen berättar om en arbetsmiljö som har urartat. Men det är också en berättelse om ett samhälle som riskerar glida isär.

Polisen ska se till att alla människor, oavsett var i landet man bor, är trygga. Kan de som bor i Rinkeby eller Klockaretorpet känna trygghet när stenarna viner mot polis och räddningstjänst, när de inte kan göra sitt jobb?

Om vi ska komma till rätta med attackerna på polisen måste vi göra flera saker samtidigt.

Både från Stockholm och Norrköping talas det om att de ökade våldsamheterna är en reaktion på ökad polisnärvaro. När kriminella gäng inte längre kan agera helt ostört i stadsdelar blir reaktionen våldsam. Polisinspektör Kjell Hellström beskriver det i DN som att “folk är förbannade över att vi är effektiva”.

– Ju fler ingripanden vi gör mot till exempel narkotikahandeln, desto fler stenkastningar.

Det är förstås ingen tröst för de poliser som attackeras, men kanske ser vi ett tecken på att den mer eller mindre organiserade brottsligheten tappar fotfästet.

Här och nu handlar det om bättre bemanning - det måste helt enkelt anställas fler poliser - och bättre utrusning och bättre arbetsredskap.

Det finns inget alternativ. I de områden som nu uppmärksammas för stenkastning bor tiotusentals människor som inget hellre vill än att ha lugn och ro, gå till jobbet och uppfostra sina barn. Det är dem vi sviker om samhället låter busar och gangsters ta över gatorna.

– Närvaro på området, dialog och möten är viktigt - inte minst när det blir infekterat - och på sikt tror jag att det är det enda som fungerar, säger Erik Gatu till Borlänge Tidning.

Vill vi knäcka brottsligheten kan polisen inte vara den enda delen av samhället som närvarar. Omfattande sociala insatser, satsningar på föreningslivet, en bättre skola och en meningsfull fritid behövs också.

Ingen människa föds kriminell, det är inte ödesbestämt att du ska attackera en polis med sten eller kniv. Tillsammans måste vi se till att ingen växer upp och blir en sådan människa.