Med miljöpartiets regler får kvinnorna sparken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är kvinnor som drabbas, i synnerhet om de är gravida, föräldralediga eller småbarnsmammor. När småföretagare utan att behöva motivera sig kan göra undantag från regeln sist in, först ut väljer de ofta att behålla männen.

Diskrimineringen är möjlig med hjälp av undantagsregler från lagen om anställningsskydd. Reglerna, som drivits igenom av miljöpartiet i samarbete med den borgerliga oppositionen, innebär att ett företag med mindre än tio anställda kan undanta två personer från turordningsreglerna. Beslutet behöver inte motiveras, i praktiken är det upp till chefen vem som får gå.

Igår berättade Aftonbladet om tvåbarnsmamman Agneta Berger i Avesta. När företaget skulle minska personalen valde chefen att behålla en man. Facket kunde inte ifrågasätta beslutet. Idag är Agneta arbetslös.

Hon är inte ensam. De fackliga centralorganisationerna är överens, undantagen ger utrymme för diskriminering av kvinnor och problemet växer.

Ingen kan vara förvånad. Inför beslutet varnade facket för precis den här utvecklingen. Undantag från anställningsskyddet skulle skapa rättslöshet och godtycke, sa man då.

I dagens Aftonbladet säger arbetsmarknadsminister Hans Karlsson att han inte är överraskad.

När riksdagen för fyra år sedan röstade igenom lagändringen arbetade han som avtalssekreterare på LO och tillhörde de starkaste kritikerna av de nya reglerna.

Problemet är att Karlsson inte kan göra mycket åt diskrimineringen. I riksdagen finns nämligen en majoritet för undantagsreglerna. Miljöpartiet har inte flyttat sig en millimeter och i dagens Aftonbladet viftar Maria Wetterstrand bort kritiken.

Det är trist. Partiet har just avslutat framgångsrika samtal med LO om ordning och reda på arbetsmarknaden efter en EU-utvidgning. Tillsammans med facket har de gröna konstaterat att det behövs nya villkor om vi ska undvika att människor utnyttjas och missbrukas.

Kommentarerna i förra veckan talade om ömsesidig förståelse. Från LO antyddes att miljöpartiet lärt sig ett och annat om hur arbetsmarknaden fungerar i verkligheten.

Det var säkert avsett som beröm, och kanske också som ett försök att gjuta vatten på de vågor som urholkningen av anställningstryggheten skapat.

Miljöpartiets linje i den frågan kan mycket väl avgöra samarbetets framtid.

Anställningstryggheten är nämligen mycket aktuell. Vid sidan av undantagsreglerna ifrågasätts reglerna nu bland annat i det uppmärksammade fallet med Korsnäsanställda som förlorat sina jobb efter många års arbete.

I det fallet kan dock beslutet ifrågasättas. Korsnäs omfattas inte av några småföretagsregler och fackförbundet Pappers kan driva deras sak i Arbetsdomstolen.

Hade de arbetat i ett företag med mindre än tio anställda hade de varit än mer rättslösa.

Om miljöpartiet vill att deras nyvunna intresse för arbetsmarknaden ska bli taget på allvar gör nog partiets företrädare klokt att i sin tur ta Agneta Berger på allvar. Då måste de diskriminerande undantagsreglerna avskaffas.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln