Låtsas inte som att det regnar, Reinfeldt

ett misslyckande Översvämningarna i Sverige pekar på problemet med en regering som låtsas som att det regnar. Klimatet är ett av Reinfeldts stora misslyckanden.

11 juli 2012. Skyfallet

Det är inte Fredrik Reinfeldts fel att det regnar. Men att klimatet förändras är ­ingen nyhet. Inte heller att vitala samhällssystem måste anpassas till nya, mer oförutsägbara, väderförhållanden.

– Det är bara att hoppas på han där uppe, säger Andreas Enberg, räddningsledare i Hultsfred. Och han syftar inte på statsministern.

För drygt 10 år sedan gick debattens vågor höga. Sveriges syn på vad som var säkerhetspolitik förändrades från att ­räkna ryska stridsvagnar till att även ­analysera klimatförändringar och hot mot IT-system.

Hela samhällets säkerhet

I centrum för diskussionen stod försvars­beredningens ordförande Håkan Juholt. Han pratade om att hoten i dag handlar om hela samhällets säkerhet. Därför måste hela samhället anpassas för att möta hoten.

SMHI har efter helgens skyfall utfärdat klass 3-varningar för höga vattenflöden i delar av Småland. Emils Lönneberga ­riskerar att ställas under vatten. De närmaste dagarna väntas mer regn och ­ingen vet vilka fördämningar som håller.

Sen står Dalarna på tur.

De berörda räddningstjänsterna jobbar dygnet runt och hemvärnsmännen har brutit sina semestrar och lastar sandsäckar i stället. Denna personal, tillsammans med frivilliga, är just nu det som skiljer en svår situation från en katastrof.

Försummats av regeringen

I går gick försäkringsföretagens bransch­­organisation Svensk Försäkring ut och kritiserade kommunerna för bristande klimatanpassning. Gamla avloppssystem kan inte hantera vattenmassorna.

Försäkringsbolagen hade både rätt och fel. Kommunerna har brustit, både vad gäller infrastruktur och i att man tillåtit att hus byggs för nära riskområden.

Men det stora ansvaret ligger på regeringen. Civil beredskap och att minska samhällets sårbarhet bör i grunden vara nationella frågor och kräver nationell politik. Något som försummats av regeringen.

Samma sak gäller klimatpolitiken. ­Regeringen började 2006 med att lägga ner klimatinvesteringsprogrammen och har sedan motarbetat höga klimatmål i EU. Klimatet är ett av Reinfeldts stora misslyckanden.

Brist på ledarskap

Olyckligtvis var Sverige ordförandeland i EU när det stora klimattoppmötet hölls i Köpenhamn 2009. Tanken var att ett nytt globalt klimattavtal skulle ­tecknas men förhandlingarna körde fast, delvis på grund av EU:s och Reinfeldts låga ­ambitionsnivå och brist på ledarskap.

När förra klimattoppmötet ägde rum, i sydafrikanska Durban i december, åkte Reinfeldt inte ens dit. Han hade inte tid.

Skyfallet visar problemet med en ­regering som inte tar klimathotet på ­allvar. Reinfeldt kan inte låtsas som att det ­regnar.

Följ ämnen i artikeln