Reinfeldt lämnade ett svältfött försvar

Uppdaterad 2016-01-12 | Publicerad 2016-01-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Wallströms moderniserade värnplikt är ett steg i rätt riktning

Värnplikt Margot Wallström vill se någon form av moderniserad värnplikt där både män och kvinnor deltar.

Efter åtta år i regeringen hade Moderaterna en valaffisch 2014 med texten "Boom! Där rök försvaret." med kritik av de rödgröna.

Det var lite svårt att hålla sig för skratt. Inget politikområde ställde nog till det så mycket för Fredrik Reinfeldt. Två försvarsministrar avgick, först Mikael Odenberg i protest mot Anders Borgs nedskärningar, sedan Sten Tolgfors i svallvågorna efter skandalen med vapenfabriken i Saudiarabien.

Värnplikten förklarades vilande efter drygt 100 år med tre rösters övervikt i riksdagen och enligt ÖB skulle Reinfeldts nya försvar bara klara att försvara landet i en vecka mot ett begränsat angrepp.

Det blev ganska dålig stämning.

Sju av tio

Nu vill sju av tio svenskar ha tillbaka värnplikten och Alliansens politik för bara ett par år sedan framstår som närmast obegriplig. Margot Wallström inledde idag Folk och försvars rikskonferens i Sälen med att ta ställning för någon form av moderniserad värnplikt. Därmed är frågan sannolikt avgjord.

Som ett litet land behöver vi värnplikt för att klara rekryteringen. Den bidrar även till en folklig förankring och en bredare kunskap i befolkningen om försvar och säkerhet.

Det bör dessutom vara just en plikt, inte något fritt val, att försvara landet mot hot eller angrepp. Som medborgare har man rättigheter men även skyldigheter.

Fix idé

När man läser Fredrik Reinfeldts memoarer Halvvägs är det uppenbart att han överhuvudtaget aldrig förstod kritiken. Frågorna verkar bara vara delar av ett politiskt spel och han framstår närmast som hånfull inför den försvarsdebatt som fördes.

Resultatet blev mycket illa, reformen hastades fram och nu lider försvaret av kronisk brist på soldater.

Flera förklaringar

Den misslyckade försvarspolitiken har flera förklaringar. Det handlar dels om de stora besparingar Anders Borg genomförde efter valet 2006 som ett led i att betala regeringens skattesänkningar. En annan förklaring är moderat ideologi där man ville utveckla försvarsmakten till en anställd expeditionskår av Nato-typ. En tredje är att inget parti tog konsekvenserna av Rysslands krig mot Georgien 2008.

Egentligen borde man redan då konstaterat att Ryssland förändrades i fel riktning och att Sverige måste anpassa sitt försvar till den osäkerheten. Den upprustning Socialdemokraterna drev fram efter valet 2014 borde ha påbörjats långt tidigare.

Bredare pliktbegrepp

Reinfeldt lämnade en svältfödd försvarsmakt i arv till nuvarande regering.Anslagen är för låga och personalförsörjningen fungerar inte.

Samtidigt är det en komplicerad fråga vad som bör komma istället. Den bästa lösningen är troligen någon form av allmän mönstring där man sedan tar ut de mest lämpade och bäst motiverade till tjänstgöring. Margot Wallström nämnde även att civila uppgifter skulle kunna ingå.

Det blir i så fall ett bredare pliktbegrepp där ingen skulle tvingas bära vapen mot sin uttryckliga vilja och där bara en mindre del av en årskull skulle tas ut till militära uppgifter.

Det vore ett viktigt steg i rätt riktning.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg