Persson spelar schack med EMU

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-01-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Först några semestereuro i portmonnän. Sedan en folkomröstning – och Sverige kan bli medlem i EMU.

Så har statsminister Göran Perssons strategi för hur svenska folket ska övertygas om att Sverige bör gå med i valutaunionen länge sett ut. Nu har tolv länder fått sin euro och Persson ser ut att ha räknat rätt – svenskarna tycks redan, långsamt, bli allt eurovänligare.

Onsdagen den 10 november 1999 uppmanade Aftonbladets ledarsida: ”Säg JA till EMU.”

Vi tyckte det var dags för Sveriges beslutsfattare att bestämma sig och söka inträde till år 2002, alltså nu, när euron införs i praktiken.

Kort därefter, måndag den 15 november 1999, skakade Göran Persson om svenskarna genom att i en intervju i Financial Times, förmedlad av svensk radio och tv, plötsligt slå fast: ”Vi kan inte säga nej till EMU. Det måste bli ja, ja nu – eller ja senare.”

Nu vet vi att det blir ja senare.

Euron finns och mynten ska få oss att inse värdet av valutagemenskapen: vi slipper växlingsförluster, det blir lättare att resa och jämföra priser, vi kan få billigare varor, den stora valutan ger oss trygghet i en orolig tid och räntorna kan bli lägre.

Vi har dock under lågkonjunkturchocken som terrordåden den 11 september försatt världen i klarat oss bra med kronan. Den har sjunkit rejält men samtidigt givit draghjälp till exportindustrin. Många ser dock på den svaga kronan med oro. Finansmannen och mångmiljardären George Soros, nyligen på besök i Sverige, varnade också för att spekulationerna mot kronan kan upprepas. Som den minnesgode vet var Soros en av spekulanterna som under krisen 1992, när Riksbanken höjde räntan till 500 procent, knäckte den lilla kronan.

I går sade moderatledaren Bo Lundgren att han vill ha snabba partiledarsamtal om en folkomröstning om EMU redan i november. Det lär han nog inte få. Opinionen inom socialdemokratin är alldeles för kritisk och osäker för att partiordföranden ska binda sig redan nu.

Och ska LO säga ja och jobba för medlemskap krävs så kallade buffertfonder av annan storlek och kaliber än de som finns i till exempel EMU-landet Finland. Fonder som kan fungera som ekonomiska stötdämpare och sättas in vid ekonomiska chocker för att rida spärr mot massarbetslöshet. Utredning om sådana och andra konjunkturmedel pågår.

Göran Perssons halva löfte om en snabb folkomröstning är mest att se som ett schackdrag i spelet om valrörelsen. Entusiasmen bland partivänner och LO-medlemmar ska inte hämmas av en strid om EMU. Först ska valet vinnas. Och sedan euron. Det ska bli ja, senare.

Men hederligare än att spelat schack, herr statsminister, vore att låta väljarna gå till val i september och rösta om både regering och valuta.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln