Slakt av hundar och husdjur en hjärtefråga för Nykvist

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

E tt rungande NEJ sade Frankrike, ett lika rungande NEJ ekade Holland, men Göran Persson säger ja, vi fortsätter. Den svenska regeringen, lydigast i EU-klassen, fortsätter enligt schema. I går presenterade den sitt förslag om ja till EU:s nya fördrag. En författning för EU som aldrig kommer att bli verklighet.

Mig förefaller det märkligt att riksdagen skulle ägna tid och kraft åt en text som i sin nuvarande utformning aldrig kan antas. Hur det än går i EU:s 25 länder med ja och nej så måste fördraget i varje fall omarbetas på väsentliga punkter för att kunna ratificeras av samtliga länder. Då måste också riksdagen på nytt ta ställning till ett nytt fördrag.

Kasta in handduken eller avvakta åtminstone tills någon resolut regeringschef i EU (Tony Blair?) sätter stopp för skådespelet.

Allt i EU går inte snett. När jordbruksministrarna möttes i början av veckan krävde Sveriges Ann-Christin Nykvist att EU ska införa en gemensam lag om importstopp för skinn och päls från hund och katt.

– Beslut brådskar. Detta är en viktig trovärdighetsfråga gentemot allmänheten, sade Nykvist som personligen engagerat sig i frågan. Hon fick stöd av ett tiotal länder liksom av kommissionären Markus Kyprianou som lovade återkomma snarast med förslag till åtgärder.

Det är den vidriga slakten och avrättningarna av djur som hålls i fångenskap i Asien enbart för pälsens skull som upprört både svenskar och många andra EU-medborgare. Katter och hundar flås levande eller under andra ur djurskyddssynpunkt helt oacceptabla förhållanden för att pälsen ska resa sig och se tjock och fin ut.

En fruktansvärd hantering som Ann-Christin Nykvist ingripit mot också här hemma genom att försöka få en överenskommelse om frivillig ursprungsmärkning av skinn- och pälsprodukter för att svenska konsumenter ska kunna välja bort hund- och kattpäls från Asien.

Bra rutet: Nykvist.

På dagordningen denna vecka står också de vedervärdiga djurtransporterna i EU. Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, SLU, står i en vecka, 2–8 juni, som värd för EU:s största konferens om husdjur, EEAP-konferensen. Den hålls varje år, är efter utvidgningen av EU viktigare än någonsin då den handlar om forskningsresultat, ekonomi och gemensamma regler för våra husdjur och animalieproduktion.

1 100 forskare och aktiva finns på plats. 700 vetenskapliga bidrag och lika många föredrag ska hållas vid 36 sessioner, seminarier och workshops. På programmet står bland annat etiska värden och ekonomiska mål, genmanipulation, djurhälsa, antibiotikaanvändning och djurtransporter.

Sverige ligger långt framme i många av dessa frågor så det vill till att jordbruksminister Nykvist krigar till sig ekonomiska resurser för fortsatt bred och kvalificerad forskning vid SLU.

Trätan om riksbanksräntan och dess roll för sysselsättningen har blossat upp igen. Ams har levererat en ny pessimistisk rapport, ”det blir bara 7Ì´0;000 nya jobb i år” och upprepat sitt krav på att Riksbanken ska sänka räntan med hela 0,75 procentenheter.

I en skarpsynt analys nyligen konstaterade SEB:s chefekonom Klas Eklund att Riksbanken abdikerar från sin uppgift att bedriva stabiliseringspolitik om den inte längre anser att att räntevapnet kan användas för att stabilisera prisnivån, inflationen, när man ligger långt under målet 2 procent.

Eklund höll också med Ams, Konjunkturinstitutet, regeringen, facken och alla andra som anser att en räntesänkning skulle leda till fler jobb. Inte så många men dock en viss minskning av arbetslösheten, var Eklunds slutsats.

Är det bara Riksbanken som har missat något väsentligt?

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln