Löfven vinner de anständiga

I dag börjar valrörelsen för Stefan Löfven. Riksdagen öppnar och statsministern ska presentera sin sista regeringsförklaring.

Det är ingen lätt sits han har. Sverige har varit näst intill omöjligt att regera sedan 2010, då Sverigedemokraterna klev in som vågmästare.

Löfvens projekt har från början varit att bryta den logiken för att få till samarbeten över blockgränsen. Det har han med några undantag misslyckats med. Men han sitter kvar och tuggar på med politikförslag om mer pengar till skola och vägar, till yrkesutbildning och barnfamiljer. En del får han backa på, men mycket går trots allt igenom.

Nu står statsministern inför en höst där han presenterar en klassisk socialdemokratisk reformbudget om 40 miljarder med stora satsningar på poliser såväl som klimat och pensionärer. Det är ingen liten sak, även om debatten ofta handlar om annat. Det är satsningar som kommer att göra skillnad.

Balanserad röst

Löfven har också en annan stor fördel: han är en balanserad röst i ett allt mer uppskruvat politiskt samtal.

Sverige har problem. Men den svartmålning av landet som hathögern ägnat sig åt de senaste åren har allt mindre med verkligheten att göra. Nej, Sverige står inte vid avgrunden. Nej, Malmö är inte Mexiko City.

I en politisk debatt dominerad av spel och ungdomsförbundsintriger framstår Stefan Löfven allt oftare som sansad och sund.

Förra veckan kom en undersökning från Novus som visar att Socialdemokraterna har gått om Moderaterna när det gäller förtroendet för den ekonomiska politiken. Ungefär samtidigt visade undersökningsföretaget Inizio att de borgerliga väljarnas stöd för samarbete med Sverigedemokraterna går ned.

Politisk tonträff

Det är svårt det där med politisk tonträff. Den som är för glättig i en tid av kris uppfattas som icke trovärdig. Men den som vrålar ur sig eländesbeskrivningar när många saker går åt rätt håll kan också landa väldigt fel.

Skriken om kris och katastrof bet bättre för ett par år sedan, under flyktingkrisen. De fungerar mindre bra i dag, när arbetslösheten fortsätter ticka nedåt och tillväxten överraskar positivt kvartal efter kvartal.

De två stora högerpartierna, Moderaterna och Sverigedemokraterna fokuserar på att beskriva Sverige som ett land i kris, att hålla välfärdsprofitörer om ryggen och kombinera det med förslag om stora skattesänkningar som gynnar fåtalet.

Men förhoppningsvis läser Stefan Löfven samtiden rätt. Den anständiga majoriteten – på båda sidor blockgränsen – vill något annat.

Det är ett svårt läge i riksdagen för statsministern. Motgångarna lär fortsätta att komma. Men med sådana motståndare kan Stefan Löfvens lågmälda vettighet räcka långt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.