Högre räntor är inte vad Sverige behöver nu

Miljöombyte kan får Riksbanken att överraska

Nästa vecka borde riksbankschef Erik Thedéen och de andra i Riksbankens ledning välja att inte höja räntan.

Tolkningarna gick isär när inflationssiffrorna för oktober blev offentliga. Lägre än väntat, menade somliga. Högre än Riksbanken räknat med påpekade andra. Ett argument för att lämna styrräntan oförändrad i nästa vecka, hävdade det första gänget. Fortfarande alldeles för långt ifrån målet sa de andra.

Nästan samtidigt berättade Arbetsförmedlingen att arbetslösheten växer, för femte månaden i rad. I det fallet var siffrorna lättare att tolka. Antalet arbetslösa stiger, och det kommer att fortsätta att stiga.

Tydligaste syns det när det i byggande och industri, men också försäljningen av sådant vi inte köper varje dag går ner.

Allt hänger samman

Det hänger förstås samman. Stigande räntor pressar redan byggföretag och industrier. Och hushåll som ser hur bostadslånen tar allt mer av budgeten varken byter diskmaskin eller köper en ny TV.

De senaste årens räntehöjningar har redan effekt på ekonomin. Och resultatet är inte bara att vanliga hushåll blir fattigare. När byggprojekt läggs på is och industrins investeringar skjuts på framtiden gör det hela Sverige fattigare för lång tid.

Nästa onsdag träffas de fem ledamöterna i Riksbankens direktion. Månadens mötet hålls i Jönköping, inte i Stockholm som de brukar. Syftet är tydligen att pröva beredskapen, men på kuppen får bankdirektörerna en möjlighet att se ett Sverige bortom Brunkebergs torg.

Fler oroas för jobben

Det är ett land där inflationen är på väg ner, även om maten och allt annat vi behöver fortfarande blir dyrare. Där allt fler undrar hur familjens pengar ska räcka, och där allt fler oroas över att förlora jobbet.

Sverige är ett land där det skulle behöva byggas bostäder, men där det blir allt svårare för byggbolagen att få kalkylen att gå ihop. Ett land där alla regioner utom en och de flesta kommuner ser underskotten växa. I slutänden kommer det att gå ut över vården av de sjuka, de ungas utbildning och omsorgen om de äldre.

Högre räntor brådskar inte

Det är inte att land där det brådskar med högre räntor och ännu mer åtstramning.

Inflationen måste ner. Vårens löneuppgörelser byggde på den förutsättningen, och höjda priser plågar verkligen vanliga människor. Men Riksbanken behöver inte höja räntan nu. Tidigare höjningar har fortfarande inte slagit igenom, och ekonomin bromsar redan in.

Trots att många räknat med en ny räntehöjning i nästa vecka kan riksbanksdirektörerna välja att faktiskt vänta. Vem vet, miljöombytet kanske hjälper till att tänka nytt.


Inflationen i Sverige ligger fortfarande långt över Riksbankens mål. Samtidigt stiger arbetslösheten och många branscher påverkas redan av de höjda räntorna.

Borde Riksbankens direktörer fortsätta räntehöjningarna vid nästa veckas sammanträde, eller är det dags för en paus?

I chatten diskuterar Ingvar Persson den aktuella penningpolitiken med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    15 nov 2023

    Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Ämnet lär återkomma redan nästa vecka.

  • 15 nov 2023

    Hej Ingvar,Sverige sticker fortfarande ut jämfört med "jämförbara" länder med en klart högre inflation. Troligen en effekt av svag valuta som i sin tur beror bristande förtroende för Sverige. Tyvärr så har kronan försvagats rejält de senaste 50 åren.

    Jag tror att Riksbanken tar det säkra före det osäkra & återigen höjer räntan även att det är lång eftersläpning. Detta då då de är livrädda för att inflationen biter sig kvar på för hög nivå. Hög inflation slår dessutom alltid värst mot dem med minst marginaler.

    Lasse

    Hej Lasse.

    Om en vecka får vi veta. Men du har rätt, inflationen slår hårdast mot den som saknar marginaler. Den måste ner. Frågan är om ytterligare en höjning av räntan är rätt just nu.

    Ingvar Persson
  • 15 nov 2023

    Hej Ingvar!

    Du glömde en liten detalj, så länge räntorna höjs så kan bankerna fortsätta att håva in miljarderna. Dvs kompisarna till dem som styr i Riksbanken.

    Att resterande 95% av befolkningen blir fattigare spelar mindre roll.

    Max

    Hej Max.

    Du anar en konspiration. Jag vet inte om jag tror att Riksbanken vill göra bankerna rikare, och Finansinspektionen där Thedéen tidigare var chef har ju varnat för att dela ut pengarna till aktieägarna.

    Men jag håller som jag tidigare skrivit med. Det är provocerande med jättevinster just nu.

    Ingvar Persson
  • 15 nov 2023

    Du nämner byggbranschen som ett exempel. Jag jobbar själv i den och maken till ineffektivitet,slarv och fusk är svårt att förstå så höga räntor är nog inte den enda orsaken till att byggande står still . Det behövs en rejäl översyn hur branschen fungerar för att det ska blir fart igen .

    Pekka

    Hej Pekka.

    Här är det du som är expert. Men jag tror det är svårt att komma ifrån att byggandet har stannat upp sedan räntorna höjts. Det är ju inte så konstigt.

    Om det sedan finns annat som skulle kunna effektiviseras för att få ner priserna är det ju utmärkt.

    Ingvar Persson
  • 15 nov 2023

    Hej. Riksbanken är endast kameral, finns ingen politik bakom räntehöjningarna om de behövs

    Bo

    Hej Bo.

    Det är nog en fråga man skulle kunna diskutera. Men det är ju så man vill att vi ska uppfatta saken.

    För egen del skulle jag kunna tänka mig ett större politiskt inflytande över penningpolitiken. Den debatten lär komma tillbaka.

    Ingvar Persson