Våld och otrygghet måste tas på allvar

”Flera organisationer på yttersta högerkanten arbetar nu intensivt för att utnyttja tragedin.”

En tragedi  En 61-åring kämpar fortfarande för sitt liv efter den svåra misshandeln i Kortedala.

61-åringen var på väg hem med sin hund när han anfölls av ett gäng ungdomar i Kortedala, en Göteborgstadsdel byggd kring ett 1950-talstorg. Det är snart två veckor sedan, men 61-åringen kämpar fortfarande för sitt liv på Sahlgrenska.

Fyra högstadiepojkar är häktade, misstänkta för synnerligen grov misshandel. Ytterligare tre som har varit anhållna har överlämnats till socialtjänsten och placerats på ungdomshem.

Händelsen i Göteborg har väckt starka reaktioner. Ilska riktas förstås mot gärningsmännen. Vilka är de? Hur kan barn agera så besinningslöst och rått?

Utnyttjar tragedin

Att 61-åringen slogs sönder och samman mitt på dagen, inför ögonen på ett stort antal vittnen, upprör också. Varför agerade ingen? Vad har hänt med civilkuraget?

Frågorna är många, svaren få. Men en del verkar redan nu ha allt klart för sig. De misstänkta gärningsmännen har nämligen invandrarbakgrund.

Det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna har sökt tillstånd för en protestdemonstration på Kortedala torg nu på fredag.

Flera organisationer på yttersta ­högerkanten arbetar nu intensivt för att utnyttja tragedin i Kortedala. Redan i söndags höll nazistiska Svenskarnas parti en manifestation på torget.

Antivåldsprogram

Taktiken känns igen. Med politiska program som majoriteten aldrig skulle ställa upp på måste extremhögern försöka utnyttja dödsfall, trauman och olycka för egen politisk vinning.

Gatuvåldet har krupit ner i åldrarna. Det visar den senaste tillgängliga statistiken från norra Europas största akutmottagning, den på Södersjukhuset i Stockholm.

Här finns också sedan ett par år till­baka ett antivåldsprogram där man tagit fasta på att unga våldsbrottslingar sällan ser konsekvenserna av sina handlingar.

I programmet får ungdomarna se vad de ställt till med genom besök på akutmottagningar, ungdomsmottagningar och kriminalvårdsanstalter. Man ställs inför blod, hjärnskador och lidande. Och resultatet visar att det här är ett snabbt och effektivt sätt att bekämpa ungdomsvåld.

Meningsfull fritid

När högerextremisterna samlas i Korte­dala på fredag är det en känsla av otrygghet de försöker exploatera. I viss mån går det att bekämpa det med goda argument. Men det räcker inte för att människor ska känna sig trygga.

Bättre samverkan mellan kommun, landsting, polis och socialtjänst, för att se till att unga inte hamnar i en kriminell livsstil och se till att brottsoffer får ett bra stöd, är viktigt. Precis som synliga poliser och mer resurser till ungdomsgårdar och andra verksamheter där unga kan ha en meningsfull fritid.

Följ ämnen i artikeln