Statsmannakonsten som har kraschlandat

Hur står det till med regerandet, herr statsminister? Fredrik Reinfeldt hyllas på den europeiska scenen, åtminstone av hans borgerliga kollegor. Det verkar dock inte hjälpa honom på hemmaplan.

EU-ordförandeskapet blev för den socialdemokratiska regeringen och statsminister Göran Persson på sin tid en förtroenderaket. Svenska folket kände stolthet över vad Sverige lyckades genomföra.

Fredrik Reinfeldt tycks däremot inte belönas av väljarna för sitt sätt att leda EU. Det kan måhända tyckas orättvist men Moderaterna har nog främst sig själva att skylla.

Få medborgare vet vad EU-ordförandeskapet har handlat om. Hur många har märkt att Sverige är EU-ordförande? Ambitiösa idéer om att involvera kultur- och folkbildnings­sektorn under ordförandeskaps­tiden lades i träda. EU-projektet har snarare tett sig som en klubb för ett gäng herrar och ett fåtal damer i den europeiska politiska eliten.

Den moderata EU-valkampanjen i våras gick dessutom ut på att distansera sig till Europa och driva en nynationalistisk linje.

Därför är det kanske inte så underligt att väljarna struntar i Fredrik Reinfeldts eventuella framgångar som EU-ordförande. Det som sker här hemma överskuggar Lissabonfördrag och valet av EU-president. Regeringen Reinfeldt har milt sagt inrikespolitiska problem.

Både SCB:s stora novembermätning och helgens Sifo som publicerades

i Svenska Dagbladet visar en borgerlig regeringsallians i svår förtroendekris.

Det politiska haveriet runt sjukförsäkringen vittnar inte ­bara om en ruggig människosyn utan också om en sällan skådad regeringsoduglighet. Statsmannakonsten visade sig vara intet i mötet med verkligheten.

Regeringens panikartade reträtter den senaste veckan liknar hattandet med A-kassan. Trots kompakt kritik från remissinstanser, oppositionen, myndigheter, medier och medborgare slår regeringen dövörat till under hela året. Det är först efter de mest hjärtslitande berättelserna om cancersjuka som tvingas söka jobb som socialförsäkringsministern backar.

Faktum kvarstår att 17?000 människor utförsäkras om några veckor. Beslutet om vad som ska gälla från årsskiftet togs i torsdags. Det är ett hån mot både myndigheter och medborgare.

Medan ledarskribenten Johan Hammarqvist på centerpartistiska Norra Skåne i Godmorgon världen-panelen i går försökte få oss kritiker att framstå som bara retoriker, talade Dagens ­Nyheters Annika Ström-Melin mer ärligt om ”tsunamivarning”.

Upprördheten över regeringens katastrofala hantering av sjukförsäkringen är inte en fråga om retorik utan om verklighet. Tiotusentals människor drabbas och förtroendet för staten är i gungning.

Ännu har regeringen inte heller lyckats få fram direktiven till den stora översyn av socialförsäkringarna som har utlovats. Enligt ett reportage i Godmorgon världen hade 42 utkast till direktiv presenterats men ratats i våras. Man kan undra om siffran är den dubbla nu? Ministrar och departement lär vara djupt oense.

Valet nästa höst kommer att handla om framtid och förtroende.

Inget av detta tycks väljarna känna i spåren av regeringen Reinfeldts framfarter.

Följ ämnen i artikeln