Dags att bygga en helt ny stad

Småduttande med förtätningar i attraktiva lägen kan säkert vara bra, men det räcker inte, skriver Daniel Swedin.

27 AUGUSTI 2015. Bostäder.

Den förre statsministern Göran Persson drömmer om att bygga en helt ny stad. På i dag helt obebyggd mark och en bra bit från Stockholms stadskärna. Idén är inte ny, utan hämtad från projekt med namn som Vällingby, Farsta och Kortedala.

– En gång orkade vi bygga Vällingby. Då var det utopiskt, det här kanske blir tio gånger större. Det krävs den typen av ­ansats för att bostadsbyggandet ska ta

sig upp ifrån det lunkande det nu har hamnat i.

Så sa Göran Persson på första maj i år och följer man nyheterna är det inte svårt att ge honom rätt.

I går rapporterade Svenska Dagbladet att över en halv miljon människor nu ­köar i Stockholms bostadsförmedling. Bara sedan nyårsafton har kön vuxit med 30 000. 

Det är inte bara huvudstaden som är drabbad. I varannan svensk kommun ­råder bostadsbrist. När Sverige växer ­behövs det rejäla krafttag.

Krävs ännu mer

I Stockholm ska allmännyttan nu ­bygga 5 000 nya billiga hyres­rätter och i kommuner som i Sundbyberg, Växjö och Sigtuna bygger de också billigt och mycket. Men bostadsbristen är ett nationellt ­problem och måste åter hanteras som ett sådant.

I går presenterade ­regeringen en budget­satsning på jobb, utbildning och, visst, bostäder.

Bostads­minister ­Mehmet ­Kaplan (MP) lovade åter ett investeringsstöd som ­regeringen hoppas leder till 15 000 nya hyresrätter. Dessutom lovar man en ­särskild bygg­bonus till kommuner som ­bygger och ett statligt stöd till mark­sanering – om marken används till nya bostäder.

Det är bra, men mer måste till.

Måste bygga 500 000 bostäder

Regeringens egen bedömning är att det måste byggas 250 000 nya bostäder fram till år 2020. Branschorganisationen för landets allmännytta, Sabo, säger att den siffran måste höjas med 180 000. Statliga myndigheten Boverket spår att vi måste bygga över en halv miljon helt nya ­bostäder på tio år.

Staten bör tillsammans med andra ­aktörer – kommuner och allmännyttiga och privata bostadsbolag – hitta ­former för att investera i billiga hyresrätter.

Bostadsbyggandet måste finnas med i all planering av ny infrastruktur. Staten bör göra det klart att man ställer upp med att bygga vägar och räls i utbyte mot kommunala satsningar på nya bostäder och bostadsområden.

Inte bara småduttande

Samtidigt som dessa investeringar görs behövs en ny strategi för mark­användning. På den här sidan har vi tidigare förslagit en nationell kommission som systematiskt går ­igenom vilka markområden som kan användas för nybyggnation. Till slut måste det till hårda ­nypor mot både kommuner och andra mark­ägare.

Småduttande med förtätningar i attraktiva lägen kan säkert vara bra, men det räcker inte.

Nu måste staten bygga nya städer.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.