Tomten en äkta upplevelse-arbetare

Är du en del av informationssamhället? Glöm det. Nu är det upplevelsesamhället som gäller. Du ska bli upplevelsearbetare, det är framtiden.

Upplevelseindustrin sysselsätter redan runt 400 000 människor i Sverige och Ams definierade den förra året som den snabbast växande branschen på arbetsmarknaden.

Vad är då upplevelsesamhället?

I Bengt Wahlströms bok ”Guide till upplevelsesamhället”, SNS Förlag, beskrivs hur Sverige håller på att transformeras från ett storskaligt kollektivt industrisamhälle till något nytt som ännu inte funnit sina former. I det nya är makten över känslorna, det vill säga upplevelserna, central och betydelsen av att skapa en miljö där ”det är gott att vara” och relationer allt viktigare.

Vad det handlar om är att vi enligt den amerikanske psykologen Abraham Maslows motivationsteori flyttar oss ytterligare ett steg uppåt i behovstrappan. Trappan bygger på fem nivåer: kroppsliga behov, trygghetsbehov, gemenskapsbehov, behov av uppskattning och självförverkligande. När nu fysisk överlevnad och materiellt välstånd är näst intill självklart i västvärlden, då jagar vi mot gemenskap och uppskattning, självförverkligande och upplevelse.

Ett viktigt inslag i den trenden har vi redan sett, även om vi kanske inte definierat det som ett utslag av det nya upplevelsesamhället. Det är strävan efter balans, där ohälsans facit med en miljon förtidspensionerade och sjukskrivna inte enbart är ett tecken på dåliga arbetsmiljöer, utan också ett uttryck för bristen på balans i tillvaron hos individen, i företagen, kanske också i miljön och ekologin och mellan regionerna.

”Personlig balans håller på att utvecklas till en av de viktigaste samhällsutmaningarna”, skriver Bengt Wahlström. Han menar att i ett samhälle som präglas av vetenskap och rationalism, analys, effektivitet och pragmatism blir längtan efter och behovet av irrationalitet, fantasi och drömmar den givna motpolen. I framtiden när allt som kan automatiseras har automatiserats går också informationssamhället i graven.

Det är de unga (självklart) som leder marschen mot upplevelsesamhället. De vill fortfarande ha fast anställning och bra lön men självförverkligande, god arbetsmiljö och utveckling är lika viktigt. I deras värld har det kollektiva folkhemmet ersatts av global individualitet. De köper hellre upplevelser än prylar och service.

I vårt framtida samhälle finns på sjukhusen både en medmänsklig akut för själen och en fysisk för kroppen. I det samhället ska läraren inte bara vara kunskapsförmedlare och pedagog, utan också estradör och förmå att fånga elevernas uppmärksamhet genom en undervisning som har drag av historieberättande som lämnar utrymme för eleverna att själva utveckla historien. Drömmar, sagor och berättelser ersätter dagens informationskonsumtion. Så ser det ut om man får tro Bengt Wahlström.

Själv får jag en osökt upplevelse av det nya. För vad kan vara en mer äkta upplevelseindustriarbetare än tomten?

Följ ämnen i artikeln