Fredrik Reinfeldt och ödmjukheten

Publicerad 2012-04-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lyssnar? Har det otroliga hänt. Har Fredrik Reinfeldt börjat lyssna på Per Schlingmann?

5 APRIL 2012. Statsministern

I antikens Rom fick de kejsare eller generaler som vunnit viktiga segrar åka ­triumftåg genom staden och motta folkets jubel. På triumfvagnen bakom segerherren stod en slav som hade till uppgift att viska i triumfatorns öra: minns att du är dödlig.

Den där rösten har Fredrik Reinfeldt hittills aldrig  lyssnat på under sitt segertåg genom Sverige. Så har ödmjukhet aldrig heller varit hans starka gren.

Han är mannen som går sida vid sida med folket vars förtroende han bär. Han är statsministern som avfärdar näringslivet som ett särintresse och Stefan Löfven som fackpamp.

Men kanske, kanske är något på väg att hända.

Sänkning slog fel

I går gjorde statsministern en rad anmärkningsvärda uttalanden i en intervju i Dagens Nyheter. Han sågade sina samarbetspartiers idéer om sänkta ungdomslöner. Han konstaterade att själva grundtanken med en av regeringens centrala reformer – sänkningen av arbetsgivaragifter för unga – var fel.

Samma dag sade moderate riksdagsledamoten Tomas Tobé att han vill ändra de nya hårda reglerna i a-kassan, det så kallade arbetsvillkoret. Regler som starkt bidragit till att två av tre arbetslösa står utan försäkring. Det var knappast en slump. 

Kanske är det så att det otroliga har hänt. Att Fredrik Reinfeldt äntligen insett att han leder en minoritetsregering och inte ett envälde. Att även de nya Moderaterna kan förlora val.

Argumentet håller inte längre

Fredrik Reinfeldt lovade väljarna mindre utanförskap och fler i jobb. Hittills är facit uselt. Arbetslösheten är nästan åtta procent. Andelen av befolkningen med jobb minskar. Sjukskrivningarna ökar. Ungdomsarbetslösheten var i januari 24,2 procent.

Regeringens argument – att det är ekonomisk kris i Europa och att det minsann går ännu sämre för andra länder – fungerade ett tag. Men inte längre.

Väljarna vill ha en regering som agerar. Hittills har de fått en Anders Borg som bjäbbar mot bankerna och maniskt betalar av på statsskulden.

Dags att börja lyssna

Vill regeringen hålla sina löften till väljarna krävs offensiva politiska förslag om utbildning, näringspolitik och infrastruktur. Ska sådana förslag ha chans att överleva i riksdagen krävs i sin tur att Fredrik Reinfeldt gör det svenska minoritetsregeringar alltid gjort – samarbetar och kompromissar med oppositionen.

Det är säkert inte lätt för Fredrik Reinfeldt att börja lyssna. Han är trots allt moderatledaren som ville att hans parti skulle börja kallas ”det enda arbetarpartiet”.

Att representera många människor kräver ödmjukhet. För Fredrik Reinfeldt tog det nästan sex år att inse en sådan självklarhet.