Våldtäkt i krig får inte vara straffritt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

mamma orkar inte Furuha är resultatet av en våldtäkt. Hennes 17-åriga mamma orkar inte ta hand om henne. I stället får andra kvinnor på sjukhuset där de vårdas agera mamma. Foto: MALIN HOELSTAD/SVENSKA RÖDA KORSET

16 juli 2009. Det finns en föreställning om att sexuellt våld är en oundviklig biprodukt av krig. Våldtäkt i krig begås nästan alltid ostraffat. Världen har aldrig prioriterat frågan och det hela kompliceras av att den kriminella statusen för sexuellt våld skiljer sig åt – mellan nationell och internationell nivå, mellan krig och fred.

Våldtäkterna har fördubblats

I en rapport som släpps i dag uppmanar Human Rights Watch regeringen i Demokratiska Republiken Kongo att åtala de ledande personer vilka begått sexuella brott mot kvinnor och flickor. Under den femtonåriga konflikten har Kongo inför ögonen på FN-operationen MONUC, utvecklats till den värsta platsen på jorden för kvinnor. Civilbefolkningen jagas, dödas och våldtas.

I januari inledde den kongolesiska armén en offensiv för att driva hutumilisen ur landet och sedan dess har antalet våldtäkter i norra och södra Kivu fördubblats. FN uppskattar att 65 procent av de som våldtogs i regionen 2008 var barn. Våldet mot kvinnor har normaliserats. Kvinnor och flickor våldtas inom familjen, av grannar och i skolan.

För att understryka att sexualiserat våld hotar freden och kan konstituera folkmord antog FN:s säkerhetsråd i juni förra året resolution 1820. Där lovade rådet att FN och dess medlemsländer ska göra allt för att stoppa och förebygga sexuellt våld. Frågan är hur. Säkerhetsrådet ska nu i augusti 2009 hålla en öppen debatt om vad de konkreta skyldigheterna egentligen innebär.

Sverige borde sätta press

Human Rights Watch uppmanar i rapporten ”Soldiers Who Rape, Commanders Who Condone” FN att använda resolution 1820 till hårda åtgärder mot regeringen och de beväpnade grupperna vilka begår sexuellt våld i Kongo. Det rör sig om allt från sanktioner till reseförbud för ansvariga individer och vägran att samarbeta med parter vilka ansvarar för att våldet fortsätter.

Vår svenska biståndsminister Gunilla Carlsson har uttryckt stor upprördhet över de straffria våldtäkterna i Kongo och Sverige borde använda EU-ordförandeskapet till att sätta press på EU, FN och den kongolesiska regeringen att skydda civilbefolkningen.

Våldet mot kvinnor glöms bort

Världen måste börja prata om våldtäkt i krig som en säkerhetsfråga, en fråga om kvinnors mänskliga rättigheter. När våldtäkt i krig överhuvudtaget tas upp, tas det oftast upp som ett våld mellan män utfört på kvinnors kroppar. Rapporter om sexuellt våld används då som krigspropaganda. Överdrivs av den ena sidan, förnekas av den andra och slutligen glöms våldtäkterna bort.

Förutom av de kroppar som utsatts. Kvinnor och barn som vi inte lyssnar på. Krigets första offer är som bekant sanningen.

KK

Följ ämnen i artikeln