Politikens sorgliga såpor – Persson, Ams, Borg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-30

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så har han gjort det igen, Göran Persson. Lyckats placera sig i fokus för alla medier och alla ”snackisar” runt fikaborden. Han är inte glad. Nu går han till motattack

Tv-dokumentären om Perssons statsministerkarriär må vara ett journalistiskt scoop och nyskapande tv. Hos vanliga medborgare har avslöjandet av hur maktens män styrs av känslor, jagas av konspirationsskräck, agerar domare och hemfaller åt självömkan, ökat politikerföraktet mot ”dom däroppe”.

”Ordförande Persson” har tagit över bilden av en kraftfull ledare som vi kunde både älska och hata men som gjorde avgörande insatser. Han räddade det viktigaste vi har, den svenska välfärden när Sverige stod på bankruttens rand efter regeringen Bildts vanstyre.

En spännande politisk epok skildrad som såpa. Det känns sorgligt.

Ams

I veckan fick jag ett samtal från Lena, 62, i Helsingborg. Hennes plusjobb hade just tagit slut.

Hon är arbetslös igen efter några år i aktivitetsgaranti och ett år som plusjobbare. Så hon gick till a-kassan. Där fick hon beskedet att någon ersättning, pengar att leva på, kunde hon inte få. Hon var utförsäkrad från a-kassan. Alla ersättningsdagar från ett långt arbetsliv var borta. De försvann när hon skrevs in i aktivitetsgarantin. Och ersättning från den kunde hon inte få nu. Hon var ju utskriven. Hon hade ju fått jobb! Men ett plusjobb, som inte ger rätt till a-kassa.

”Du får gå till socialen”, löd beskedet.

Lena är envis. Hon gick till arbetsförmedlingen, till facket och vidare till länsarbetsnämnden och frågade: Får jag ingen ersättning? Svaren var: Nej.

Jag ringde till Ams i Stockholm för att fråga: KAN DET VARA SANT? Av en vänlig tjänsteman på Programenheten fick jag svaret: Det låter inte rimligt men det är så mycket nytt nu. Jag kollar.

Det var inte rimligt. Enligt förordning 2006:1551 och dess § 5c ska rätten till nytt aktivitetsstöd efter avslutat plusjobb upphöra 1 januari 2007. I förordningens övergångsregler punkt 3 står dock: ”De upphävda paragraferna 5 a och 5 c gäller fortfarande för den som anvisats friår respektive plusjobb före den 1 januari 2007.”

Enligt förordning 2006:1555 ska alltså Lena ”lämnas aktivitetsstöd med det belopp som hon skulle ha fått om den ursprungliga anvisningen till aktivitetsgarantin bestått”.

För Lena var beskedet att hon inte kunde få några pengar naturligtvis en chock. Risken är bara att många fler plusjobbare drabbas av liknande chocker i vår. Det pågår en revolution inom arbetsmarknadspolitiken. Nya regler och förordningar faller som iskallt vårhagel över arbetsförmedlarna. De har ett tufft jobb. För alla dem som kastas ut från a-kassa och Ams-åtgärder är det ofta en katastrof.

Jag hoppas Lena får sina pengar.

Madonna

Världsstjärnan Madonna gör det, riksdagsman Birgitta Olsson(fp) gör det, skådespelaren Kim Anderzon gör det, Riksidrottsförbundets Karin Mattsson gör det. I helgen gjorde Roine Zetterman det och vann Världscupens Europafinal.

De rider. Ridsporten är het. Så het att modebranschen söker sin inspiration där, i kläder, reklamfoto, accessoarer, häst- och stallmiljö.

Alla ser att ridsporten är stor utom finansminister Anders Borg. Han fortsätter envetet finansministrarnas tradition: Att diskriminera kvinnornas ridsport och vägra klassa den som skattefri förmån. Är en halv miljon ryttare mindre värda än andra anställda?

Borg borde fundera på om diskriminering av kvinnors idrott ligger i linje med moderaternas nya mål att vinna kvinnorna.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln