Mejla

Anders Lindberg

Iréne Svenonius bör avgå direkt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYR≈N

Moderata landstingsrådet Iréne Svenonius var jävig i beslutet om extern granskning av konsultcirkusen kring Nya Karolinska.

Det visar en utredning gjord av advokatbyrån Setterwalls, rapporterar Svenska Dagbladet.

Hennes man, Jan Svenonius, var upphandlingschef för sjukhuset och när Moderaterna stoppade granskningen av konsultfakturorna höjdes många ögonbryn. Var det verkligen rimligt att landstingsrådet deltog i ett beslut som direkt kunde påverka hennes man?

Svaret verkar vara: nej.

”Mest meriterad och erfaren”

Ulf Kristersson kallade i oktober Iréne Svenonius en ”av de mest meriterade och erfarna ledare” Moderaterna har och lyfte in henne i den högsta partiledningen.

Nu borde han omgående ge henne respass.

Hennes försvar är att hon inte läste handlingarna ordentligt.

– Mitt misstag var att jag inte läste Socialdemokraternas förslag och inte förstod att de avsåg en granskning av min man, säger hon till SvD.

Svaret luktar efterhandskonstruktion. Att en så erfaren politiker inte direkt skulle förstå att en granskning av upphandlingar kan påverka upphandlingschefen är lite väl långsökt.

Jävet är bara en del

Bygget av Nya Karolinska har visat sig vara en av de värsta korruptionshärvorna i Sverige i modern tid och Iréne Svenonius är den högsta ansvariga politikern.

Frågan om jäv är bara en liten del men kan mycket väl bli droppen som får bägaren att rinna över.

Från början skulle bygget kosta 14 miljarder men prislappen ligger just nu på nästan 62.

Enligt Dagens Nyheter har konsultföretaget Boston Consulting Group sedan 2011 fakturerat Karolinska en kvarts miljard kronor och 2015 till 2017 var snittkostnaden för konsulterna 700 000 kronor i månaden.

Just nu saknas fakturaunderlag för 57 miljoner men när Socialdemokraterna krävde en extern granskning slog Moderaterna bakut.

Hon bör avgå

Det rimliga är att Iréne Svenonius avgår som landstingsråd omedelbart. Politik är en förtroendebransch och detta går faktiskt inte längre.

En intern kritik mot Ulf Kristersson brukar vara att han inte klarar av att fatta beslut i tid. Det är nog den troligaste förklaringen till att han låtit det gå så här långt i Stockholms läns landsting.

Men om Moderaterna låter Svenonius sitta kvar kommer hela valrörelsen att handla om korruptionen kring Nya Karolinska. Varje valdebatt kommer att handla om slöseriet med skattepengar och fakturor från Boston Consulting Group.

Vill Ulf Kristersson verkligen det?

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.