Vi kommer att dö som råttor

Den lilla mosaikråttan fanns bara på Bramble Cay, en sandö stor som sex fotbollsplaner. Nu anses den utdöd.

På den lilla korallön Bramble Cay mellan Australien och Nya Guinea bor den så kallade mosaikråttan, det stora barriärrevets enda levande endemiska däggdjur.

Eller förresten, det var här gnagaren fanns. Enligt australiska medier så rapporterar nu forskare att mosaikråttan bör betraktas som utdöd.

Smältande glaciärer

Enligt en rapport från University of Queensland så är havsnivåhöjningen – till följd av ett förändrat globalt klimat med stigande havstemperaturer och smältande glaciärer – huvudorsaken till artens undergång.

Bramble Cay har gång efter gång översvämmats, djur har drunknat och själva livsmiljön har förstörts. På tio år har råttan förlorat 97 procent av sitt habitat.

Forskarna menar att mosaikråttan är det första däggdjur som dött ut på grund av klimatförändringarna. Det finns risk att det inte blir det sista.

En av sex arter går under

I fjol publicerade vetenskapstidskriften Science en stor genomgång av hur klimatförändringarna kommer att påverka den biologiska mångfalden.

Om temperaturen ökar med fyra grader före århundradets slut kommer en av sex djurarter på planeten att gå under.

Om temperaturen ökar med två grader kommer en av tjugo arter dö ut.

– Sådana förluster kommer att påverka vår ekonomi, vår kultur, vår tillgång till mat, vår hälsa, sa den ansvarige forskaren Mark C Urban vid University of Connecticut till tidningen The Guardian.

Det är bråttom

Och då har vi ändå inte pratat om vad som kommer att hända med människorna i de länder som drabbas hårdast av stigande havsnivåer, översvämningar och andra klimatkatastrofer.

Det är bråttom om vi inte vill att medmänniskor blir som råttor på korallöar.