Därför tänker killar på romarriket – egentligen

Besattheten går igen i kungafirandet

En dröm?

Hur ofta tänker du på romarriket?

Frågan har blivit viral – och svaren chockerar kvinnor världen över. Det har nämligen visat sig att många killar tänker på romarriket flera gånger i veckan – i extremfall flera timmar per dag.

Influencern Saskia Cort var den som först upptäckte mönstret, och med hjälp av sina kvinnliga följare började hon kartlägga svenska mäns romarintresse. Nu diskuteras frågan på Tiktok i hela världen.

Favoritkejsare

Nog är det bisarrt att, som en man berättar för sin smygfilmande flickvän, tänka på romarriket varje gång man går nedför en gata – eftersom alla vägar leder till Rom – eller att ha listor över sina favoritkejsare i mobilen.

De fascineras av allt från akvedukternas konstruktion till mäktiga krigsherrar. Gemensamt verkar vara en besatthet av det strukturerade, välplanerade och starka samhället.

Kanske är det inte så konstigt. När omvärlden är kaotisk drömmer de flesta om motsatsen. I kristider är det lätt att bli nostalgisk – gärna på ett mytologiserande och förskönande sätt.
Glöm slaveri och kolonisering, har du hört talas om romarnas avloppssystem?

Firar kungen

Det är inte bara romerska kejsare som lockar. I dag firar vi svenskar kung Carl XVI Gustafs 50 första år på tronen med pompa och ståt. Om det är något kungahuset kan är det att få folk att samlas kring en uppdiktad gemensam historia. Häng på kungen ett hav av medaljer och låt honom prata ett tag om Gustav Vasa så blir allt bra.

Det är samma strömning som gjort Sverigedemokraterna och många andra högerpopulistiska partier så stora. Även de kan konsten att få folk att samlas kring en – kraftigt friserad – gemensam historia. Man drömmer om en tid då allt fungerade som det skulle, samhället var tydligt strukturerat och all osäkerhet som bortblåst. Kvinnor var kvinnor, män var män och det var inga som pratade konstiga språk på bussen på morgonen.

Bra tröst

Något sådant samhälle har förstås aldrig funnits. Men bara idén om det kan fungera som en tröst.

Och männen ser faktiskt väldigt nöjda ut när de pratar om den romerska stadsplaneringen. De har bara väntat på att någon ska fråga, ge dem en chans att få berätta om Marcus Aurelius skrifter eller Pantheon.

Killarna som tänker på romarriket har hittat hem, en plats i skuggan att låta tanken vandra till när världen verkar överhettad.

Kanske är de något på spåren.

Följ ämnen i artikeln