Klart Sverige ska få blocka nazister

”Ett radikalt experiment i yttrandefrihet”.
Så beskrev affärsmagasinet Forbes år 2012 projektet där Svenska institutet lät helt vanliga svenskar twittra loss på kontot @Sweden.
Då handlade mycket om vad som skrevs på kontot. Helt vanliga svenskar skrev om hur man håller sig varm på vintern (man runkar, tydligen). Helt vanliga svenskar påstod att Hitler var ett mycket vackert namn. Helt vanliga svenskar bad Israel om ursäkt för Margot Wallström.
Fem år senare rullar projektet vidare. Varje vecka en ny person som ska företräda vårt land, och genom sitt twittrande ge en bild av Sverige genom de olika ”färdigheter, erfarenheter och åsikter som det består av”.

Efter terrorn

Men i samtidens polarisering mellan nationalism och internationalism har Sverige blivit ett politiskt laddat slagträ. Inte minst efter vårt stora flyktingmottagande 2015, Donald Trumps virrigheter och terrorattacken i april.
Så har även tillvaron för de som rattar @Sweden-kontot förändrats.
– Tidigare var vårt största orosmoment att curatorn själv skulle skriva något som gick över gränsen. Men nu har det vänt till att det är följarna som interagerar med kontot som går över gränsen, har Svenska institutets Emma Randecker sagt till Dagens Nyheter
Helt vanliga svenskar har fått veta att de borde mördas av invandrare och att deras barn borde våldtas av muslimer.

Så kan man inte ha det.

Dölja innehåll

Twitter har under den senaste tiden lanserat en rad funktioner för att stoppa hot och hat på sin plattform. Man har infört ett kvalitetsfilter och möjliggjort för användarna att dölja innehåll från andra användare som inte lagt upp en bild på sig och som inte kopplat sitt konto till sitt telefonnummer.

Nu kan användarna dölja specifika konversationer och filtrera bort tweets som innehåller vissa ord eller fraser.

Dessutom är det nu möjligt för Twitter-användare att tillsammans göra listor över andra användare som de blockat - stoppat från möjligheten att kommunicera med dem - för att i preventivt syfte göra tillvaron på Twitter drägligare. Just denna möjlighet utnyttjade förra veckans administratör för @Sweden-kontot. 14 000 konton - alla hämtade från en sådan gemensamt byggd lista - blockerades från att skriva till @Sweden-konton.

Spam och hat

Högerextremister, kvinnohatare och rena spamkonton rök. Men, visade det sig, även poliser, ambassadörer, journalister och riksdagsmän. Någonstans i bygget av listan har folk vars eventuella förseelser inte riktigt kan jämföras med mordhot åkt med.

När det sedan visade sig att blockeringslistan är offentlig handling - Svenska institutet är en statlig myndighet underställd Utrikesdepartementet - tog det hus i helvete.

Mats Skogkär, ledarskribent på Sydsvenskans liberala ledarsida, är en av dem som har blockerats och menar i Resumé att han åsiktsregistrerats.

Nåväl, nu har Svenska institutet backat. Förra veckans blockeringar tas bort, och i stället ska man utreda frågan om vad som gäller för blockeringar i förhållande till yttrandefrihet och myndighetsutövning.

Också ett konto som representerar Sverige måste få blockera hotfulla nazister, men Svenska institutet borde kanske ha tänkt efter före.

Å andra sidan, om folk tänkt efter före skulle omvärlden aldrig fått veta hur man i Sverige håller sig varm på vintern.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.