Moderaterna fortsätter samarbeta med Orbán

Kristersson och Busch Thor hycklar om Ungern

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det ungerska regeringspartiet Fidesz blir kvar som aktiva medlemmar i EPP:s partigrupp i Europaparlamentet.
Foto: AFTONBLADET
Det ungerska regeringspartiet Fidesz blir kvar som aktiva medlemmar i EPP:s partigrupp i Europaparlamentet.

I onsdags fick Europas konservativa och kristdemokratiska partier nog. Ungerska Fidesz, det parti som i över 20 år letts av premiärministern Viktor Orbán, stängs av från den liberalkonservativa partigruppen EPP. Tills vidare kommer inte Fidesz att få delta på EPP:s möten, man har inte rösträtt inom organisationen och partimedlemmar får inte kandidera till poster inom EPP.

Från Sverige har Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson drivit på för att helt utesluta Fidesz och det är lätt att förstå varför.

I söndags intervjuades Viktor Orbán i landets allmänradio. Han gjorde som han brukar göra: skröt över hur han och den regim han förestår lyckats nedkämpa alla de onda krafter som konspirerar mot Ungerns redbara medborgare.

Internationella valutafonden, Angela Merkel, Bryssel, civilrättsorganisationer – alla har skickats på porten när de kommer dragandes med synpunkter som inte är till gagn för Ungerns folk. Säger Orbán alltså.

Vad den hållningen har lett till i praktiken är lätt att se.
I demokratiinstitutet Freedom Houses årliga rapport har EU:s medlemsstater alltid betraktas som helt fria. Men i årets rapport har EU för första gången fått "ett delvis fritt land". Det är Ungern.

Attacker på mediernas frihet, begränsningar av oppositionens möjlighet att verka politiskt och underminerandet av domstolarnas oberoende har tvingat fram en omvärdering av landet.

– Jag har väldigt svårt att se hur det här steget som vi nu har tagit i förlängningen ska kunna leda till att Fidesz har någon framtid i EPP, sa Moderaternas Tomas Tobé i förra veckan.

Men Orbáns parti har en framtid ihop med Moderaterna.
Det finns nämligen två EPP. EPP är dels en europeisk paraplyorganisation för konservativa och kristdemokratiska partier i Europa, men det är också en av de politiska grupperna i EU-parlamentet. Och det ungerska partiet blir kvar som aktiva medlemmar i EPP:s partigrupp i Europaparlamentet.

Trots de hårda orden och trots att Fidesz stängts av från arbetet i paraplyorganisationen så kommer de vara med och utforma EPP:s politik i Europaparlamentet. Vid Europaparlamentsvalet 26 maj i år kommer alltså Moderaterna, Kristdemokraterna och Fidesz att bedriva valrörelse tillsammans. Enligt moderaten Gunnar Hökmark är det problemfritt eftersom det enda bekymmersamma med Fidesz är vad de sysslar med i Ungern.

”Så länge moderater och kristdemokrater går till val i samma partigrupp som Fidesz bör mer liberala väljare rimligen rösta på andra partier i Europavalet", skrev vi på ledarsidan i början av året.

Den uppmaningen gäller fortfarande.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.