Kommuner tvingas välkomna flyktingar

Publicerad 2015-06-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bra att Ylva Johansson föreslår att även rika kommuner får bidra

Ansvar Sedan länge har många rika kommuner åkt som fripassagerare i mottagningen av nyanlända. Om Ylva Johansson vill är det slut med det.

Det har länge funnits en paradox i svenskt mottagande av nyanlända, ju rikare kommun – desto färre flyktingar välkomnas.

Kommuner som Danderyd, Vaxholm, Vallentuna, Täby, Ekerö, Vellinge, Lidingö och Lerum med låg arbetslöshet och god ekonomi har åkt snålskjuts på Malmö, Södertälje och Botkyrka.

När Svenska Dagbladet för något år sedan gick igenom samtliga 290 kommuner visade det sig att de tjugo rikaste kommunerna, räknat per invånare, tog emot mindre än en femtedel av vad de tjugo fattigaste gjorde.

Har blivit bättre

Sedan dess har det blivit bättre. Exempelvis fördubblar Danderyd sitt mottagande från från 33 till 67 personer. Men som jämförelse tar Södertälje mot ungefär 1500.

Dessutom är problemet att platserna inte räcker, Sverige måste helt enkelt fördela mottagandet jämnare över landet om flyktingpolitiken ska fungera.

I dag presenterade Ylva Johansson (S) ett sådant förslag som nu ska ut på remiss.

Slut på frivillighet

– Det är min bedömning att den här sneda fördelningen inte är långsiktigt hållbar, sa Ylva Johansson på en pressträff.

Om regeringen får som den vill kommer systemet att ändras från den första januari så att kommunerna kan anvisas att ta emot nyanlända. Om de inte har kapacitet i form av exempelvis bostäder får de helt enkelt bygga.

Det svepskäl som rika M-kommuner tidigare använt har varit just bostatsbrist.

Inget färdigt system

Den promemoria som regeringskansliet tagit fram är inte något under av klarhet i hur systemet är tänkt att fungera. Men man kommer via länstyrelsen att fastställa en siffra beroende på invånarantal, arbetsmarknadsläget och hur många nyanlända som redan bosatt sig där.

Dilemmat blir självfallet att få kommunerna med på tåget. På många håll finns säkert ett motstånd som inte bara beror på praktiska faktorer.

Flexibilitet

Det är bra att regeringen tar bort möjligheten för vissa att åka som fripassagerare på vad som är allas vårt ansvar. Samtidigt måste Ylva Johansson vara lyhörd när hon tar fram det slutliga förslaget.

Sverige är ett mycket stort land och det är trots allt de lokala politikerna som har bäst förutsättningar att lösa problem i sina kommuner.

Därför måste även ett nytt system vara så flexibelt att det också fungerar i praktiken.

Öppna plånboken

Oavsett Ylva Johanssons förslag idag kommer regeringen att behöva täcka en större del av kommunernas kostnader i framtiden.

Många kommunalråd vittnar om att resurserna nu inte täcker behoven.

Flyktingpolitiken är ett nationellt ansvar och det är därför rimligt att alla kommuner ställer upp, men det är lika nödvändigt att Magdalena Andersson kompenserar mer än idag för de kostnader som uppstår.

Tvång är bra, men mer pengar är inte heller att förakta.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln