Fundamentalisterna får inte tysta jazzen

Uppdaterad 2015-06-02 | Publicerad 2015-06-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Zeliha Dagli i Husby.

Zeliha Dagli vill kunna ta ett glas öl. Hon vill lyssna på jazz, dansa twist och gå på badhuset i bikini.

Men hon tycker inte att hon kan det. I en debattartikel i Aftonbladet i dag skriver Dagli om hur kända och okända män i hennes bostadsområde i Husby i nordvästra Stockholm begränsar hennes liv.

Hotfullt i kvarteret

"I mitt område vill jag slippa fördömande blickar av stirrande män. Jag vill ta hem vem jag vill men i dag kan jag inget då mina rättigheter begränsas och styrs i mitt bostadsområde", skriver hon.

Det är ett skrämmande vittnesmål som förtjänar att tas på allvar eftersom vi hört det förr.

Nalin Pekgul, före detta S-politiker har länge försökt slå larm om vad som händer i vissa av Stockholms stadsdelar. I boken "Jag är ju svensk" beskriver hon hur fundamentalister flyttat fram sina positioner, trakasserar flickor och radikaliserar pojkar.

I diskussionen kring IS så pratar vi ofta om de som reser till Syrien eller Irak för att strida. Vi pratar också, med all rätt, om offren för terrorn och folkrättsbrotten.

Samtidigt finns det människor som bekänner sig till IS fundamentalistiskt auktoritära tolkning av islam men som kanske aldrig reser till Syrien för att slakta kurder, syrier, irakier eller jezider. De stannar och förblir en destruktiv och hotfull kraft i sitt bostadsområde.

Som en illustration av det har två personer som misstänkts ha rekryterat och utbildat terrorister till Syrien och Irak i dag gripits i Örebro och Stockholm.

Tänk över samarbetet

För att komma till rätta med pesten som är terrorvärvningarna måste vi tillsammans - samhälle, medborgare, myndigheter, föreningsliv - arbeta för att människor inte ska lockas av radikali­sering och militarisering. Då gäller det också att kämpa i vardagen för att reaktionära och rent fascistoida värderingar inte får fotfäste.

I en intervju med det borgerliga magasinet Neo har Nalin Pekgul riktat skarp kritik mot hur det fria skolvalet och fri etableringsrätt för vårdcentraler möjliggjort och snabbat på den segregation ur vilken fundamentalismen växer.

Dessutom bör kommuner och stat ta till sig Pekguls uppmaningar till vara varsamma med vilka organisationer - och därmed värderingar - de finansierar, stöttar och samarbetar med.

Om våra politiker vill att Zeliha Dagli ska känna sig trygg när hon tar ett glas öl är det bästa de kan göra att bygga ett sammanhållet samhälle där alla känner sig delaktiga.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

Följ ämnen i artikeln