Reinfeldt ohotad av Leijonborg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är uppror i folkpartiet och Leijonkungen ligger illa till som liberalismens banerförare. Moderaternas

Fredrik Reinfeldt däremot ser ut att ha gjort ett snilledrag med sin självkritik av partiets skattepolitik, ett anfallsspel mot mitten.

Folkpartiet ägnar sig knappast åt självkritik. Tvärtom försöker partiledningen upprepa sin populistiska kupp i flyktingfientlighet från valrörelsen 2002. Då gällde det språkkrav i svenska för invandrare som gav många nya röster. Nu kräver partiledningen övergångs-regler för de nya EU-medborgarna.

Liberalism tycks i Leijonborgs regi vara

liktydigt med populism, gärna främlings-

fientlig, inte med humanism och allas rätt

till lika behandling.

Kanske har Leijonborg ändå räknat fel, för nu kommer revolten i partiet. Sanna liberaler och socialliberaler börjar få nog och protesterar. De känner inte igen sitt parti eller den politik som partisekreteraren och strategen Johan Jakobsson stakat ut. Kända folkpartister hoppar av, stora partidistrikt som Västerbotten, Göteborg och Malmö liksom ungdomsförbundet protesterar och kräver att partiledningen ska ompröva beslutet om övergångs-regler. Ett beslut som togs utan bred debatt och förankring i partiet. Folkpartiets övergångsregler för invandrare från de nya EU-länderna i öst är ett självmål.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt valde nyligen den andra vägen. Inför partiets kärntrupper på kommundagarna i Linköping tog han tjuren vid hornen och idkade självkritik. Han aviserade en omläggning av den egna skatte- och ekonomiska politiken, i realiteten en svidande uppgörelse mot den moderatledning där han själv ingått.

Reinfeldt vill tvätta bort bilden av moderaterna som ett parti bara för de rika och

lovade att det ska bli mindre skattesänkningar för de högst betalda och större sänkningar till de lägst avlönade. Han

bekände också att moderaternas skatte-politik skulle skapa ett hål på 20 miljarder i statsbudgeten.

Denna häpnadsväckande självkritik och omsvängning orsakade först en korseld av kritik från borgerliga partiledare och ledarsidor, från ”bunkerveteraner” och nyliberala Muf-are som plötsligt ”inte kände igen sig i partiet”. Bland moderata väljare och kommunalmän har den nya kursen däremot tagits emot väl. De tycks sätta resultaten före slagorden. Och nu har kritiken tystnat.

Moderaternas kursändring utmanar

folkpartiet och kan locka både fp-väljare

och kristdemokrater. Kannibalismen inom

borgerligheten tycks vara ett evigt kretslopp.

Där Lars Leijonborg uppträder som en populistisk röstfiskare i spåren på Bert Karlsson framstår nu Fredrik Reinfeldt som en fritänkare som vill vädra ut den unkna skattepolitiken och göra moderaterna till ett parti för alla.

Snart kan vi få se ombytta roller: liberalen Reinfeldt mot högerpopulisten Leijonborg. Just nu leder i varje fall Reinfeldt kampen om den borgerliga ledartröjan med hästlängder.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln