Demokratin börjar inne i Folkets hus

På vilka områden anser du att bristande konkurrens drabbar konsumenterna hårdast i dag? Vad kan vi göra för att öka konkurrenstrycket?”

Hur svarar man på en sådan fråga?

Är den retorisk, ett sätt att argumentera för starkare marknadsmekanismer? Eller pedagogisk, ett redskap för ett samtal om konsumenterna i den nya ekonomin? Kan svaret rentav användas för praktiska politiska beslut, ökade anslag till Konkurrensverket och strängare straff för fuskare i asfaltsbranschen?

Jag vet inte, men medlemmarna i det socialdemokratiska partiet förväntas veta. Frågan är nämligen en av dussintals som ställs i rådslagsmaterialet ”Tillväxt för trygghet och rättvisa” som Thomas Östros och Ulrica Messing presenterade i går. Materialet, redan beställt i drygt 17 000 exemplar, ska användas för diskussioner inför den socialdemokratiska extrakongressen i april.

Jag försöker tänka mig scenen:

En mindre lokal i Folkets hus, ett antal entusiaster från de socialdemokratiska grundorganisationerna. Någon yngre, annars främst veteraner med många år i folkhemsbygget bakom sig. Och så alla dessa frågor.

”Hur tror du att vi kan stärka samverkan mellan det gemensamma och det privata näringslivet?”

”Tycker du att fördelningen av trafik mellan de olika transportslagen är bra och hållbar?”

Kanske är det trots allt inte så tokigt.

När Messing och Östros direkt efter regeringssammanträdet hastade in på partihögkvarteret för att berätta om partiets rådslag fanns något genuint sökande i deras presentationer.

Thomas Östros började med att tala om behovet av att diskutera framtiden. Anna Lindh, som skrivit ett av rådslagets avsnitt, skulle ha varit med under presentationen. Nu måste arbetet gå vidare utan henne.

– Vi vill skicka ut en analys och ett antal frågor till partimedlemmarna, sa Östros.

Nästan som om de båda statsråden bad om förståelse för politikens svåraste konst: att prioritera. Från medborgarna naturligtvis. Ingenting är mer tacksamt i kampen om väljarna än att lova allt på en gång.

– Arbetstidsförkortning är kanske inte den stora tillväxtfrågan, sa Östros och bidrog därmed med dagens underdrift. Men han skyndade sig att tillägga att dagens arbetsliv faktiskt sliter ut människor.

Men också från sina politiska kollegor i kommuner och landsting.

– Egentligen är den största tillväxtfrågan för Gävle kanske getingmidjan genom Stockholm och Arlanda, sa Messing.

Det är knappast det första kommunalrådet Mats Ågren i Gävle skulle tänka på.

Politik är att prioritera, och insikten om det kan bara växa ur samtalet. Ytterst handlar det kanske om att verkligen vilja förstå någon annans synpunkter. Föreningsarbete är i allmänhet inte glamoröst. Men det skapar något som tycks vara en förutsättning för en fungerande demokrati. Socialt kapital, säger den amerikanske statsvetaren Robert Putnam.

– Ett levande parti är en förutsättning för ett levande regeringsarbete, sa Östros och plötsligt hamnade diskussionen i Folkets hus C-sal mitt i den politiska processens centrum.

Följ ämnen i artikeln