Rött kort till homohatare

Publicerad 2012-06-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

11 JUNI 2012. Fotbolls-EM.

I kväll spelar Sverige sin första match i fotbolls-EM. Vårt landslag inleder turneringen mot värdlandet Ukraina i huvudstaden Kiev.

För ett par månader sedan var det tänkt att landets första Prideparad skulle gå av stapeln i samma stad. Men polisen bröt innan den ens kunde börja. Två av paradens organisatörer slogs blodiga av huliganer men polisen vägrade att ingripa.

Händer på fler platser

Landets politiker ägnar sig också åt krigsföring mot den del av befolkningen som älskar personer av samma kön. Yttrandefrihetsutskottet i Ukrainas parlament har nyligen lämnat ett lagförslag som tros klubbas igenom när EM är färdigspelat. Man föreslår att landet kriminaliserar ”homopropaganda” i form av möten, parader, demonstrationer och andra ­arrangemang där någon form av ”positiv information om homosexualitet sprids”.

Ukraina är inte ensamt. Det går just nu ett homohatets spöke genom Europa. Scenerna från Kiev har tidigare spelats upp i Budapest, Riga och Belgrad.

Snart olagligt

2006 förbjöd Lettland samkönade äktenskap. I Litauen har man på senare år infört lagar som inskränker homo- och bisexuellas rättigheter. Människorättsorganisationer varnar för att landet går mot en utveckling där hiv- och aidsupplysning som riktar sig mot män som har sex med män snart är olagligt.

I förra veckan beslutade en domstol i Moskva att ett förbud mot Pridefestivaler i staden inte strider mot lagen. Dessutom gav man myndigheterna rätt i att avslå alla ansökningar om att anordna liknande evenemang ända fram till maj 2112.

Ungern förbjöd ­tidigare i år samkönade äktenskap och det högertrema partiet Jobbik vill förbjuda människor att uttrycka sig positivt om homosexuella.

I slutet av maj antog Europaparlamentet en resolution där man fördömde Ukraina och andra europeiska länder som brister i respekt för homo- och bisexuella.

Dags att säga ifrån

Inför fotbolls-EM har fråg­an blivit brännhet. Nätverket Soccerpride uppmanar fans att ta med regnbågsflaggan in på arenorna för att markera att kärleken till fotbollen är inkluderande.

Landslaget bör också ta chansen att ta ställning för människovärdet. När Loreen vann schlager-EM i Azerbajdzjan laddade hon upp genom att träffa människorättsaktivister och markera mot den hårdföra regimen.

Sådana aktioner från Zlatan Ibrahimovic och Pontus Wernbloom är det minsta vi borde kunna vänta oss.