Tacka Sabuni för sex förlorade år

ingen skillnad Maria Arnholm tar över som jämställdhetsminister efter Nyamko Sabuni. Skiftet lär dock inte göra Sveriges kvinnor och män mer jämställda. OBS! Bilden är ett montage.

22 JANUARI 2013. Jämställdhet

Nyamko Sabuni slutar som jämställdhetsminister. Maria Arnholm börjar. Hon kallar sig åtminstone för feminist, och sägs ha varit en av dem som drev igenom den första pappamånaden i föräldra­försäkringen.

Tyvärr kommer det inte att spela någon roll.

För vad är det för mening att göra en bra analys av maktstrukturer, om man sitter i en regering som arbetar åt rakt motsatt håll?

Anders Borg kallar sig feminist. Han säg­er att hans döttrar inspirerat honom till det.

Problemet är bara att den politik han fört knappast rivit några hinder för de tjej­er som växer upp i Sverige, utan snarare byggt nya.

Av Anders Borgs skattesänkningar går det mesta till männen. Sedan Sabuni blev jämställdhetsminister har skillnaderna i årsinkomst mellan män och kvinnor ökat med 17 479 kronor, enligt Riksdagens utredningstjänst. Skillnaden är nu över 62 000 kronor per år.

Förra året blev antalet kvinnor i börsbolagens styrelser färre. Och enligt den senaste statistiken tog mammorna ut 74 procent av föräldraledigheten. Med dagens ökningstakt kommer det ta 59 år innan mammor och pappor är lediga lika länge med sina barn.

Resultatet blir att Anders Borgs döttrar och alla andra kvinnor fortsätter diskrimineras på arbetsmarknaden. Eftersom arbetsgivarna räknar med att alla kvinnor kommer vara lediga långa perioder – men inga män. Det syns i lönekuverten, karriär­möjligheterna och pensionsbeskedet.

I Anders Borgs och Nyamko Sabunis Sverige är skattesänkningar politikens mål och mening. Friheten ska köpas genom jobbskatteavdrag och sänkt bolagsskatt. Det går före satsningar på barnomsorg och hemtjänst.

Men det finns inga gratis skattesänkningar. Enligt Kommunal har 100 000 personer i Sverige gått ner i arbetstid för att ta hand om en närstående. Undrar ni vilka det är? Titta på statistiken:

En tredjedel av alla arbetande kvinnor jobbar deltid, men bara var tionde man. Med resultatet att kvinnor tjänar sämre och får sämre pension.

I det nymoderata framgångslandet fin­an­sieras välfärden i allt mindre utsträckning gemensamt. Nu läggs omsorgen av de äldre och oron för större barngrupper i förskolan tillbaka på välkänd plats. Kvinnors knän, ryggar och dåliga samveten.

Jämställdhetspolitik handlar – eller borde handla – om makt och möjligheter.

”Att undergräva könsmaktsordningen är att öka friheten”, sade Anders Borg 2006.

Det hade han ju helt rätt i.

Tråkigt bara att resultatet av hans och jämställdhetsminister Nyamko Sabunis politik gått åt rakt motsatt håll de senaste sex åren.

Följ ämnen i artikeln