Bakom budgetbråk väntar verkligheten

Det logiska vore att Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson och hans partikamrater följde praxis och la ner sina röster i den avgörande budgetomröstningen.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson tycker att det är svårt att skilja regeringens och den borgerliga oppositionens budgetförslag åt. Och ur hans perspektiv har han kanske rätt.

Inget av de andra partierna bygger luftslott av planerna på att stänga Sverige för människor på flykt undan krig och förföljelse. I det fallet är Karlsson ensam, och det logiska vore förstås att han och hans partikamrater följde praxis och la ner sina röster i den avgörande omröstningen.

Borde vara en rättighet

För nästan alla andra borde det däremot inte vara svårt att se skillnaden på Magdalena Anderssons och Anna Kinberg Batras alternativ.

Det gäller till exempel taket i a-kassan som regeringen vill höja från 680 till 910 kronor de första månaderna i arbetslöshet. Det skulle ge alla som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden den ersättning på 80 procent som systemet faktiskt lovar.

Det är mer än tio år sedan taket i a-kassan höjdes. Att få gå till jobbet utan att oroa sig för vad som kommer att hända med ekonomin, den dag det blir förändringar, borde vara en rättighet på en flexibel arbetsmarknad.

En förändring som märks

En höjning av taket i a-kassan gör att väldigt många fler får den rätten.

Så där kan vi fortsätta.

Regeringen föreslår att högskolan ska byggas ut med nya platser. Oppositionen vill banta anslagen till universitet och forskning med en halv miljard nästa år.

För tusentals ungdomar som drömmer om att utbilda sig betyder det all skillnad i världen.

Budgetpropositionen innehåller ett förstärkt anslag till järnvägsunderhåll på drygt en miljard om året. Det kommer inte att räcka för att bygga bort åratal av underlåtenhet, men det skulle skapa förutsättningar för att tågen så småningom ska kunna gå i tid.

För tågresenärer och industrier skulle det vara en förändring som märks.

Ska inte bli utkastade

Regeringen föreslår också att den bortre gränsen i sjukförsäkringen tas bort. Människor ska inte kastas ur försäkringen för att dagarna har tagit slut, utan lämna den därför att de blivit friska.

Det är skillnad, på riktigt.

Riksdagspolitikerna må ha förvandlat budgetbehandlingen till ett politiskt spel, men ytterst handlar det faktiskt om verkligheten och vardagen.

Följ ämnen i artikeln