Fler kan gå till jobbet utan oro

I morgon höjs taket i a-kassan – för första gången på 13 år

Den 7 september 2015 höjs taket i a-kassan efter att ha legat still i 13 år.
I ett slag mångdubblas antalet arbetslösa som får ut 80 procent av sin tidigare inkomst.

I morgon händer det.

Det så kallade taket i a-kassan höjs, för första gången på 13 år. Under de första 100 dagarna i arbetslös ersätts man med 910 kronor per dag i stället för 680 kronor som i dag.

Det kommer att ge alla som tjänar upp till 25 025 kronor i månaden den ersättning på 80 procent av tidigare arbetsinkomst som systemet faktiskt lovar.

Enligt Statistiska centralbyrån berörs cirka 310 000 personer av förändringen.

Färre än var tionde

Att fler kan gå till jobbet utan att oroa sig för vad som kommer att hända med ekonomin är värt att fira. Det är ju dessutom något som borde vara fundamentalt i en modern och flexibel arbetsmarknad.

För det är precis det som är idén med a-kassan, att skapa trygghet hos människor som ännu inte drabbats av arbetslöshet. Så fungerar det ju med försäkringar. Man försäkrar sin bil för att våga köra den, man försäkrar sitt hus för att känna sig trygg i boendet.

Men under ett drygt decennium har andra principer fått styra arbetslöshetsförsäkringen. I dag är det färre än var tionde arbetslös som faktiskt får ut 80 procent av den tidigare lönen. Arbetslöshetsförsäkringen har urholkats så mycket att den knappt fyller sitt syfte längre. Nästan hälften av de personer som får socialbidrag får bidraget bara för att de är arbetslösa. Samtidigt har en halv miljon svenskar lämnat a-kassorna.

Det första steget för att bryta det tas i morgon, men sedan måste nya steg tas.

När alliansen vann valet 2006 skärptes villkoren för att få a-kassa. Möjligheten att kvalificera sig för a-kassa genom studier togs helt bort helt. Kravet på antalet arbetade timmar för att få a-kassa höjdes också. Färre får helt enkelt gå med i a-kassan.

Svårare komma in

Och det höjda taket kommer inte påverka situationen för de många unga som tvingas till otrygga anställningar, springvik och sms-anställningar. Dagens regler gör det ju nästan omöjligt för dem att ens ta sig in i a-kassan. I dag ser vi att arbetslöshetsförsäkringen är irrelevant för många som verkligen skulle behöva den.

Det måste regeringen också åtgärda. För att trygghetssystemen och arbetsmarknaden på allvar ska fungera bättre kommer det att krävas mer.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln